Kysymys:
Olen 71-vuotias mies. Joitakin vuosia sitten serkkuni kertoi minulle, että vuonna 1968 kuollut isäni oli psykopaatti. Muistan tavanneeni hänet vain kahdesti: 7-vuotiaana ja hänen kuolinvuonnaan, kun olin 18. Nyt olen alkanut voimakkaasti pelätä, onko psykopaattisuus periytyvää.
Vastaus:
Psykopatiaa on vaikea määritellä, sillä tautiluokituksessa sitä ei ole. Jokaisella lienee siitä mielikuva asteikolla vaikeasta työkaverista tunnottomaan väkivaltarikolliseen. Keskeiseksi piirteeksi voisi luonnehtia äärimmäisen kyvyttömyyden tuntea myötätuntoa toista ihmistä kohtaan.
Soitin aihepiirin ykkösosaajalle, professori Hannu Lauermalle, jonka työ Psykiatrisen vankisairaalan vastaavana ylilääkärinä antaa, tutkimustoiminnan lisäksi, vankan ikkunan psykopatian maailmaan. Hän kertoo ympäristötekijöiden ja perinnöllisyyden vaikutuksen psykopatian kehittymiseen olevan osapuilleen tasaväkisen 50/50.
Lapsuuden kasvuolot vaikuttavat ihmisen psyykkiseen kehitykseen merkittävästi. Erityisen merkittäviä ne ovat silloin, kun yksilöllä on geneettistä alttiutta psykopatiaan. Mikäli lapsi kohtaa seksuaalista riistoa, väkivaltaa tai aikuisten tunneköyhää suhtautumista, vaara psykopatiaan on huomattavasti suurempi kuin empaattisessa kasvuympäristössä. Silloinkin on toki joskus mahdollista kehittyä paitsi jonkin alan huippuosaajaksi myös kylmäverisen väkivallan käyttäjäksi. Kohtaloon ei ole aina mahdollista vaikuttaa hyvällä tahdollakaan.
Yli 70 vuoden ikään yltäneenä voit huokaista helpotuksesta. Jos sinua ei tähän mennessä ole psykopaatiksi leimattu, tuskin sitä nyt enää on odotettavissa. Lisäksi et ole altistunut lapsuudessasi isäsi vaikutuksille. Jos olisit geneettistä alttiutta perinyt, se olisi saattanut näyttäytyä perillisissäsi tai sitten ei, jos ympäristömuuttujat ovat olleet terveitä. Jos perhekuntasi vaikuttaa terveesti käyttäytyvältä, unohtaisin sinuna koko asian.
Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat:
- Reijo Laatikainen, ravitsemus
- Jatta Rautkorpi, naistentaudit
- Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
- Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
- Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.
Kysy ja asiantuntijamme vastaavat
Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.