Apu

Kannattaako eturauhassyövän riskiä selvittää PSA-kokeella? Apu-klinikka vastaa

KuvatGetty Images
Julkaistu: 5.1.2022

Kysymys:

Nuoruudenystävä ­poikkesi kylässä. Hän kehotti minua menemään ehdottomasti PSA-verikokeeseen, koska hänen mukaansa siten saadaan selville riski sairastua eturauhassyöpään. Pitäisikö varata aika?

Näytä vastaus

Vastaus:

Eturauhasta kutsutaan lääkärimurteella prostataksi. Eturauhassolut erittävät prostataspesifistä antigeenia (PSA). Koska eturauhassolut lisääntyvät iän myötä, myös PSA:n määrä kasvaa. Myös eturauhassyöpä erittää PSA:ta – tosin noin 7 prosenttia syövistä ei sitä tee, joten niitä PSA-tutkimus ei tavoita.

Onko PSA-testillä mahdollista erottaa syöpä eturauhasen hyvänlaatuisesta liikakasvusta? Etenkin alkuvaiheessa se on mahdotonta. Lääkäri tarkistaa PSA:sta vapaan osuuden, joka syövässä usein pienenee. Syövän mahdollisuus lisääntyy, jos PSA nousee nopeasti, esimerkiksi yhden yksikön vuodessa. Niin sanottussa eturauhastulehduksessa PSA:ta ei pidä määrittää akuutti­vaiheessa, sillä tulehdus vapauttaa sitä, jolloin herää suotta syöpäepäily. Mitä korkeampi PSA on, sitä suurempi on syövän todennäköisyys. Luustoon levinneissä tapauksissa arvot voivat yltää satoihin.

Seulonnalta edellytetään, että siinä kyetään erottelemaan mahdollisimman varmasti aggressiiviset syövät kilteistä. Nykyinen PSA-koe ei sitä tee.
Tapani Kiminkinen

Eturauhassyövät vaihtelevat aggressiivisuudeltaan kilteistä kuolemaan johtaviin. Seulonnalta edellytetään, että siinä kyetään erottelemaan mahdollisimman varmasti aggressiiviset syövät kilteistä. Nykyinen PSA-koe ei sitä tee.

Tutkimuksissa eri puolilla maailmaa on arvioitu seulonnan vaikutuksia. Niiden mukaan seulonta vähentää etäpesäkkeisessä ­vaiheessa todettujen syöpien määrää. Aggressiivisten syöpien diagnoosi aikaistuu toivotulla tavalla, mutta vaikutus kuolleisuuteen on todettu pieneksi. ­Kymmenen vuoden seuranta-aikana riski pieneni yhdellä tapauksella tuhatta ­seulontaan osallistunutta miestä kohden.

Tuhannen miehen otoksessa haitoiksi arvioitiin yksi koepalan otosta aiheutunut verenmyrkytys ja seitsemän ylimääräistä vähäisen syövän löytymistä. Seulonnalla todettujen syöpien hoito aiheuttaa virtsan­pidätyskyvyttömyyden kolmelle ja erektiohäiriön 25 miehelle. Väestötasolla seulonta aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä, mutta yksilötasolla PSA voi ­parhaassa tapauksessa pelastaa potilaan.

Miesten tulee tietää, että PSA on syövän suhteen epätarkka. Vaikka aggressiivinen syöpä on mahdollista löytää varhaisessa ­vaiheessa, suurin osa PSA-testeissä havaituista syövistä on vaarattomia. Terveestä miehestä tulee tällöin testauksen takia syöpäpotilas ilman terveydellistä etua.

Jos miehelle ilmaantuu virtsanheittovaikeuksia, hänet tulee tutkia. Lääkäri kokeilee sormella eturauhasen ja määrittää ja tulkitsee PSA:n. Pelkkä sormi ei riitä syövän poissulkuun. Jos herää epäily ­syövästä tunnustelun ja/tai PSA:n perusteella, otetaan koepalat. Epäilyttävissä tapauksissa toimenpide voidaan joutua uusimaan. Syövän aggressiivisuutta ­selvitetään koepaloista ja magneetti­tutkimuksella. Aggressiivisuusasteen ja levinneisyyden perusteella päätetään ­hoitotavasta.

Eturauhasta pienentävä lääkitys romahduttaa hyvänlaatuisen PSA:n erityksen. Jos PSA kääntyy näillä potilailla uuteen nousuun, se on vaaran merkki.
Tapani Kiminkinen

Jos päädytään hyvänlaatuisen liikakasvun diagnoosiin, potilasta pitää seurata vuosittain sormen ja PSA:n avulla. PSA:ta erittämätön syöpä voi jäädä kiinni tunnustelemalla, ja myös liikakasvupotilaalle voi tulla syöpä. Eturauhasta pienentävä lääkitys romahduttaa hyvänlaatuisen PSA:n erityksen. Jos PSA kääntyy näillä potilailla uuteen nousuun, se on vaaran merkki. Lähisuvussa esiintynyt aggressiivinen syöpä on PSA-seulonnan peruste.

Lääketiede on vielä monin paikoin vajavaista. Ymmärrän miesten pelon. Uralleni on osunut oireettomia miehiä, joilta sattuman tai enkelien avulla olen löytänyt aggressiivisen eturauhassyövän ajoissa. Taidoillani tai järkisyillä ei ole ollut näissä mitään osuutta. Jos näillä esipuheilla haluat PSA:n, laitan kyllä lähetteen.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.