Apu

PSA-arvot korkealla ja jalat kramppaavat – Onko syytä huoleen? – Kiminkinen vastaa

KuvatAdobe Stock
Julkaistu: 22.2.2020

Kysymys:

Minulla on ollut PSA yksitoista vuotta. Pari kertaa olen ollut urologilla, ja 2010-luvulla on tähystetty ja otettu koepalat. Ei löytynyt vikaa, mutta vähän suurentunut eturauhanen. Elämä on tasaista, vähän ylipainoa on. Otan joka päivä magnesiumpillerin kramppeihin. Siitä huolimatta kun kääntää asentoa, jalat kramppaa niin että luut natisee. Mikähän auttaisi? En käytä muita pillereitä. 

Näytä vastaus

Vastaus:

Tulkitsen, että PSA-arvosi on ollut pitkään 11:n tienoilla. Sen vuoksi eturauhasestasi on napsittu koepaloja suotuisin löydöksin.

Eturauhasta kutsutaan lääketieteessä prostataksi. Eturauhassolut erittävät prostataspesifistä antigeenia (PSA). Koska eturauhassolut lisääntyvät iän myötä, myös verestä määritettävän PSA:n määrä lisääntyy. PSA:n kohoaminen ajan funktiona on normaalia.

Valtaosa eturauhasyövistä tuottaa PSA:ta, mutta 7 prosenttia ei (Mika Raitanen). Miten erottaa syöpä-PSA normaalista? PSA:sta osa on veressä valkuaiseen sitoutumattomana vapaana. Syövässä vapaan osuus tuppaa pienentymään. Jos siis koetuloksessa vapaan PSA:n osuus on pieni, syövän todennäköisyys suurenee.

Nykyisen PSA:n ongelma on, ettei sillä kyetä löytämään pelkästään aggressiivisia hoitoa vaativia syöpiä. Sen vuoksi se ei nykyisellään sovellu oireettomien terveiden miesten seulontatutkimukseksi. PSA on syytä määrittää kaikilta virtsaamisoireita potevilta, selkäkipuja valittavilta senioreilta sekä niiltä, joiden lähisuvussa on pahaa eturauhassyöpää.

Virtsaamisvaivaiset haastatellaan, kopaistaan rasvatulla rukkasella eturauhanen ja otetaan PSA, josta analysoidaan myös vapaan osuus. Jos eturauhanen todetaan pehmeäksi ja PSA on säällinen, voidaan tilannetta seurata. Avainsana on seuraaminen. Jos eturauhanen kovenee tai siinä todetaan kyhmyjä, koepalat otetaan, vaikka PSA olisi matala (PSA:ta tuottamaton syöpä).

Jos PSA on korkea, otetaan koepalat joka tapauksessa, sillä etusormenvaraisesti syöpää ei ole mahdollista sulkea pois. Mikäli päädytään seurantaan, voidaan PSA tarkastaa ja sormeilla eturauhanen vaikkapa puolen vuoden välein.

Jos PSA nousee noin yksikön tahtia/vuosi, otetaan koepalat, joiden tulkinnassa pitää muistaa, ettei aina välttämättä osuta oikeaan kohtaan, vaan ne on epäilyttävissä tapauksissa uusittava.

Jos potilaalle aloitetaan eturauhasta pienentävä hoito, PSA tipahtaa muutamassa kuukaudessa yli puoleen lähtöarvosta, mikä viestii hyvänlaatuisuudesta. Mikäli PSA pomppaa hoidon aikana jälleen nousuun, on syytä ottaa koepalat.

Todetun syövän aggressiivisuutta arvioidaan koepaloista (Gleasonin luokitus) ja magneetinvaraisesti. PSA voi olla korkeakin (10–30) ilman, että syöpää havaitaan. Todennäköisesti Sinulla on juuri näin. Varmista, että Sinulta on otettu tuore PSA ja asiasta ymmärtävä lääkäri on rauhasesi kopeloinut. Kuten olet huomannut, magnesium ei auta ”suonenvetoon” ainakaan, jos siitä ei ole puutetta. Kuivat jalat ja villasukat ovat parasta maata pannessa. Pieni kipene suolaa kielelle auttaa monia.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.