Tuulilasi

Primeran ja Insignian värisävyistä

Tapio Ketonen

Kysymys:

Nissan Primeroissa ja Opel Insignioissa näkyy takaa selvästi, kuinka perän vasen puoli näyttää eri väriseltä tai sävyiseltä kuin oikea puoli. Molemmissa on takana keskellä värirajan kohdalla loivasti kulmikas taitekohta. Omasta mielestäni sävyerossa on kyseessä tarkoituksellinen efekti; eihän auton vasen puolisko voi olla eri värinen kuin oikea, vaan väri on sama ja kyse on keskenään hieman eri suuntaisten pintojen näkymisestä erilaisina. Poikani mielestä näin ei mitenkään voi olla, vaan kyseessä on “karkea virhe maalauksessa”. Kumpi meistä on oikeassa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Varsinkin jos kyseessä on metallihohtoväri, valon suunta ja maalattaessa käytössä ollut suihkun suunta muuttavat värisävyä joskus hyvinkin paljon. Itselläni oli taannoin Hyundai Pony, jonka konepelti ja oikea etulokasuoja jouduttiin maalaamaan uudelleen. Nämä näyttivät aivan eri värisiltä riippuen siitä, mista suunnasta niitä katseltiin ja mistä valo tuli.

Eräs kaverini on tavallista tarkempi autojensa värisävyjen suhteen. Hänelle tuli Audin oikeaan etuoveen vaurio, ja tarkkana miehenä hän otti vastapuolen vakuutusyhtiöltä rahan ta maalasi oven itse. Hän maalasi oven moneen kartaan ja manaili, kun väri ei sattunut kohdalleen: Kun sanoin, että hyvältähän tuo näyttää, hän käski katsomaan jostakin suunnasta. Kai suunnilleen vasta kahdeksannella kerralla värisävy meni niin lähelle, että se kelpasi. Hän muutti suihkutuskulmaa, ja näin kokeilemalla sai lopulta maalipinnan näyttämään likimain alkuperäisen väriseltä.

Tuskin Primerassa ja Insigniassa on pyrkimyksenä ollut löytää eri värisävyjä, mutta niin on vain käynyt. Kyllähän niitä tahallisiakin vaihtuvia värejä on ollut. Taannoin Lancia esitteli värityssysteemin, jolla auto saatiin näyttämään aivan eri väriseltä eri suunnista katsottaessa.Eksoottinen ratkaisu ei laajentunut. Ilmeisesti maalaustyöt vairion jälkeen olivat liian haastavia.

Julkaistu: 11.5.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.