Apu

Miten polyneuropatiaa pitäisi hoitaa? Apu-klinikka vastaa

KuvatAlamy / All Over Press
Julkaistu: 31.8.2022

Kysymys:

Olen 75-vuotias nainen. Minulla todettiin 20 vuotta sitten perinnöllinen, etenevä polyneuropatia. Käyn neurologilla harvakseltaan, tarvittaessa fysioterapeutilla, pari kertaa viikossa kuntosalilla ja kerran viikossa ohjatussa neuromotoliikuntaryhmässä sekä treenaan kotona ohjeiden mukaan. Minulla on kävelysauvat, mutta kilometrin lenkeillä rollaattori. Hermosärkyyn otan yöksi yhden Triptylin (10 mg). Jalkojeni lihasvoima on heikentynyt, ja tasapaino heittää. Polvissani on kulumaa, johon olen saanut kukonhelttapistoksia. Tekoniveliäkin on väläytelty. Tarvitsisin neuvoja tilanteeni helpottamiseksi.

Näytä vastaus

Vastaus:

Poikkeuksellisen paljon tunnut tietävän sairaudestasi ja sen hoidosta – olet ilahduttavan aktiivinen. Monihermo­sairaudessa ääreishermojen vaurio voi aiheutua monesta syystä. Tavallisin ­toksinen neuropatia on alkoholin aiheuttama. Kyseeseen voivat tulla myös ­raskasmetallit, liuottimet ja lääkkeet. Aineenvaihdunnallisten neuropatioiden taustalla voi olla diabetes, uremia (paha munuaisten vajaatoiminta), B12-vitamiinin vaje, kilpirauhasen vajaatoiminta, porfyria tai syöpäsairaus. Polyneuropatia voi syntyä myös immunologiselta pohjalta ja liittyä esimerkiksi johonkin infektioon, syöpään tai sidekudossairauteen.

Osa polyneuropatioista on periytyviä. Hereditääristä motosensorista neuropatiaa (Chargot-Marie-Toothin tauti) esiintyy useita tyyppejä. Taudinkuva vaihtelee tyypin mukaan. Sairaus aiheuttaa harvoin niin suuria ongelmia, että tarvitaan liikkumisen apuvälineitä, mutta on se toki mahdollista. Se ei vaikuta henkisiin ­toimintoihin eikä lyhennä elinikää. Tautiryhmän esiintyvyys on meillä noin 40 henkilöä 100 000 asukkaasta. Toden­näköisimmin polyneuropatiasi kuuluu tähän ryppääseen. Toki tunnetaan myös haurashermo-oireyhtymä.

Hoito on oireenmukaista. Keskeistä ovat aktiivinen elämäntapa ja liikkuminen, jossa fysioterapeutti toimii valmentajana. Hermoperäiseen kipuun tavalliset särkylääkkeet tehoavat huonosti. Jos kipuja ilmenee, käytetään lääkkeitä, jotka hillitsevät liiallista kipuimpulssien välitystä tai nostavat kipukynnystä.

Neuropatiasi hoidossa sinulla tuntuu olevan kaikki kunnossa. Ennuste on ollut tähän saakka erinomainen, joten todennäköisesti tilanne jatkuu samaan malliin. Myös polvien nivelrikon hoito on oireenmukaista: hoidetaan oireita eikä rtg- tai magneettikuvia, jotka korreloivat oireisiin huononlaisesti. Jos käyt polviesi kanssa tielle tulemattomaksi, mikäpä estäisi tekonivelten laiton.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.