Apu

Polvikipu tulee ja menee omia aikojaan – Mistä on oikein kyse? – Apu-klinikka vastaa

KuvatFotolia
Julkaistu: 22.8.2021

Kysymys:

Mistä voi johtua ohimenevä polvikipu? Polvi tuntuu aina välillä kävellessä kipeältä, mutta kun on puolisen tuntia rauhassa, voi taas kävellä pitkäänkin, eikä polvessa tunnu yhtään kipua. Viimeksi tällaista polvi­kipua oli noin kuukausi sitten. Se tulee mystisesti, katoaa omia aikojaan ja voi olla poissa monta kuukautta. Kipuun ei vaikuta se, onko jalassa lenkkarit, kumisaappaat vai maiharit tai käveleekö asfaltilla vai metsässä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kävelymies ei kerro matkamittarinsa lukemaa, millä tahtoo olla vääjäämätön vaikutus menopelin kremppoihin. Itse olen ollut jalanviljassa Pentti Nikulan ja muiden urheilusankareidemme provosoiman liikkumisharrastuksen ja lapsuuden ja varhaisnuoruuden klassisen maatalouden harjoittamisen verran. Varttuneemmalla iällä polvet ovat saaneet kyytiä kilpakuntohölkissä ja maratoneilla.

Nyt kun ajassa mitattava työurani on siinä pisteessä, että vajaan puolentoista vuoden päästä minut kannetaan terveyskeskuksemme ovesta pihalle, jos en ymmärrä itse lähteä, tunnen polvissani outoa kipua ja naksumista. Pitkään autossa istuminen on aiheuttanut jo kauan koko kehoon todella tönkön olon, minkä vallassa penkiltä kömpiminen ja ulos kapuaminen vertautuvat vastasyntyneen vasikan ensiaskeliin. Alati lyhentyneillä juoksulenkeillä ensimmäinen kilometri pistää irvistämään, minkä jälkeen on jo helpompaa paitsi alamäessä.

Oletan kertomani olevan kävelymiehellekin tuttua. Artroosipolvet ne minullakin vaivaavat etukenossa polvilumpion ja reisi­luun välinen nivel. Mikä rakenne on kulloisenkin vihlaisun takana, on lääkärin itsensäkin vaikea veikata. Kun taivuttaa polvia tavoitellen puolikyykkyä, kuuluu paukahtelua ja tuntuu ylimääräistä ­liikettä. Olisivatko ne rispaantuneiden nivelsiteiden tai -kierukoiden tekosia – vaikea sanoa, sanoi Raid.

"Taannoin vastaanotolleni saapui pappa, joka totesi: Minut laitettiin lonkkaleikkausjonoon kuusi vuotta sitten, nyt taitaisi olla hyvä hetki."
– Tapani Kiminkinen –

Ilmeisimmin ajoittaisen polvikipusi lähteet johtavat samalle sylttytehtaalle kuin omienikin. Jokin elämän menossa maan vetovoiman vaikutukselle altistunut rakenne siellä ruostuneena piiputtaa. Liikkuminen korjaa itsestään ainakin alkuvaiheessa pienemmät särmät kuin morttelissa. Polven kuluma etenee ­aaltomaisesti, jolloin vaikeampaa kautta voi seurata helpompi.

Magneettikuvia ei pidä mennä otattamaan kuvaamiesi kaltaisissa ohimenevissä vaivoissa. Kuvat ovat niin tarkat, että ne näyttävät pienetkin muutokset, jolloin potilas vain masentuu lausuntoa lukiessaan. Magneetissa näkyville ikämuutoksille ei ole Gaussin käyrää, eivätkä ne isommassa tutkimusjoukossa korreloi potilaan oireisiin. Voidaan siis lausahtaa, että näissä tapauksissa useimmiten se, joka magneettiin tarttuu, myös siihen hukkuu, paitsi yhtiö, jolle maksu pulitetaan.

Oikea tutkimus ja hoito oikeaan aikaan on lääketieteen tavoite. Sen tulisi olla sama palveluntarjoajasta riippumatta. Valitettavasti näin ei aina ole. Taannoin vastaanotolleni saapui pappa, joka totesi: ”Minut laitettiin lonkkaleikkausjonoon kuusi vuotta sitten, nyt taitaisi olla hyvä hetki.” Joku tarvitsee oireidensa mukaisen hoidon heti, joku vasta 15. päivä, jos silloinkaan.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.●

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.