Apu

Polvea kiristeli, ja lopulta siihen ilmestyi iso patti – Mistä on kyse? – Apu-klinikka vastaa

KuvatAdobe Stock
Julkaistu: 19.5.2021

Kysymys:

Vasen polveni jomotteli öisin puolen vuoden ajan. Mitään muuta ­vaivaa ei ollut kuin tuo öinen jomottelu. Sen jälkeen vaiva siirtyi oikeaan polveen. Huomasin kyykkyyn mennessäni, että jokin kiristi jalassa. Ilmeisesti oli siis turvotusta, mutta ei kuitenkaan kipua. Polvilumpion alapuolelle oikealle puolelle ilmestyi puolikkaan kananmunan kokoinen pehmeä patti. Mitään kipua tai liikerajoituksia ei ollut. Tätä on kestänyt nyt neljä viikkoa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Polvien jomottaminen on tuttu tunne. Itselläni sitä esiintyi levossa kasvuaikana, mutta nyt alkaa olla ajoittain vaikea könytä vintin rappusissa.

Kuluman tyyppioire on rasituskipu, olkoonpa kuluma sitten polvinivelessä tai polvilumpion ja reisiluun välisessä patellofemoraalinivelessä.

Jos kuluma tai ainakin rasitusoireet pahenevat, särkyä voi ilmaantua levossakin. Pelkästään levossa esiintyvä kipu ­viittaa ennemmin jonkinlaiseen tulehdukseen tai ärsytykseen, joka polvessa aiheuttaa yleensä myös rasitusoireita.

Vettä polvessa?

Polven nivelensisäinen öljymäinen neste ilmenee polven turpeana kankeutena, minkä olet saattanut aistia kiristyksenä.

Kansa ilmaisee asian vetenä polvessa, mutta vettähän se ei ole, vaan suunnittelijan järjestämää ”öljyä”. Ilmiö todentuu järkeväksi, sillä kulunut rispaantunut nivel kaipaa voitelua.

Liiallinen määrä kuitenkin haittaa, joten sen poistaminen ja nivelkalvon reaktion hillitseminen ­kortisoni-injektiolla kannattaa.

Bursa ja polvikipu?

Polven alueella riittää rakenteita voitelevia limapusseja (bursa), jotka saattavat ärsyyntyä (tulehtua) rasituksessa tai paineessa. Tyypillinen paikka on polvilumpio ja sen päällä oleva bursa. Polvillaan könyäminen voi aiheuttaa melkoisen bursiitin.

Polvissasi ei voi olla paha kuluma, koska rasituskipua ei ole. Pehmeä patti lienee bursa, joskin polven nesteily voi heijastua kauemmaksikin.

Tarvitaan piipahtaminen omalla lääkärillä. Epäselvissä särkytapauksissa tutkimuksiin kuuluu myös röntgenkuvaus.

Kysy terveydestä, Apu-klinikan asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse” Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.