Apu

Polvessa on tekonivel – miksi se alkoi vuosien jälkeen yhtäkkiä oireilla toisen leikkauksen jälkeen? Apu-klinikka vastaa

KuvatAdobe Stock
Julkaistu: 14.3.2021

Kysymys:

Minulla on ollut yli 10 vuotta polvissa tekonivelet. Tähän saakka ne ovat olleet oireettomat. Minulta ­leikattiin 2.11.2020 vasen nivustyrä, ja seuraavana päivänä alkoi vasen polvi kipeytyä, ensin sisätaipeesta, sitten ulkosivusta ja sen jälkeen sisäsivusta. Nyt on koko polvi kipeä. Liikkeellelähtö on vaikeaa. Pystyn kävelemään aika hyvin, mutta joka askel sattuu. Olen käynyt terveyskeskuslääkäreillä. Minulle on määrätty kipulääkettä ja Voltarenia. Kuvissa ei näkynyt ­poikkeavaa.
Näytä vastaus

Vastaus:

Nivustyrällä ja tekonivelpolvella on vaikea nähdä yhteyttä. Polvien tekonivelet kestävät yleensä hyvin. Niissä esiintyy huomattavasti harvemmin ongelmia kuin lonkissa. Polvi on suoraviivainen sarana, kun taas lonkka on pallonivel, jonka ­liikesuunnat vaativat enemmän. Irto­amia ja sijoiltaanmenojakin tuppaa esiintymään. Lempitoimenpiteeni on luksoituneen tekonivellonkan paikoilleen saattaminen.
Tekonivelpolvesi kipeytyi tyräleikkausta seuraavana päivänä, joten ilmiselvästi tällä tapahtumalla on vähintään ajallinen yhteys vaivaasi. Jos leikkauksen aikana alaraajasi on ollut holtiton ­(yleis­anestesia tai selkäydinpuudutus), polveesi on saattanut kohdistua vahingossa voima, joka on vaurioittanut jotain kudosta niin, että siitä on seurannut oireesi. Mistään suuresta traumasta ei voi olla kyse, mutta joskus pienikin voi arkaan kohtaan osuessaan olla kiusallinen.
Koska kykenet varaamaan jalkaasi ­kohtalaisesti, on syytä odotella toipumista muutama kuukausi. Jos vaiva ei asetu ja estää liikkumistasi, ortopedin tulee tarkistaa tilanne tarkemmalla ­tietokone- tai magneettikuvauksella.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.