Apu

Polven tulehtunut tekonivel – Auttaako Panadol? Miten saan tulehduksen kuriin? – Apu-klinikan Tapani Kiminkinen vastaa

Kysymys:

Minulla on toisessa polvessa tekonivel. Polvi jouduttiin punktoimaan, kun siihen tuli tapaturmaisesti verta. Todettiin lievä tulehdus. Nyt polvessa on hankala turvotus ja kipu. Jos en käytä tukea, polvi turpoaa ja astuminen tulee araksi. Auttaako Panadolin käyttö? Kuinka pitkään sitä pitäisi ottaa? Miten autan itseäni toipumaan ja saamaan tulehduksen kuriin?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kipeytynyt tekonivel on ongelma – tai eihän teko-osa kipua tunne, mutta ne ihmiskoneiston rakenteet.

Polven tekonivelet toimivat keskimäärin hyvin ja kestävät yleensä omistajansa elämänmittaisesti. Lonkan varaosien kanssa on vähän niin ja näin: niissä on ollut maanantaikappaleita, niistä on alkanut erittyä metalleja, ne eivät tahtoneet aina pysyä paikoillaan ja irtautumiakin on tullut ja on jouduttu uusintaoperaatioihin.

Tekoniveleen ei yleensä pidä neulaa työntää, sillä tökkäisyyn liittyy tulehtumisen vaara. Tunnetusti maalaislääkäri on innokas pistäjä, piili vika sitten melkein missä tahansa, mutta tekoniveleen en ole kajonnut.

Tulehtunut polvi on kipeä ja lämmin

On harvoja tilanteita, jolloin tekonivelkin on punktoitava. Ensin iho on puhdistettava hyvin, pirtua ei pidä säästellä. Bakteeritulehdus on polvessa harvinainen, oli se sitten luomu- tai tekosellainen, mutta jos se diagnosoidaan, sen on sinne yleensä lääkäri vienyt.

Leikkauksessa bakteerikolonisaatio on mahdollinen mutta harvinainen. Tupakointi lisää riskiä (potilaan tupakointi, eikä se koidu terveydeksi lääkärillekään). Kukaan ortopedi ei taida toimenpiteeseen enää ryhtyä, jos potilas ei tupakasta luovu.

Bakteerin tulehduttama polvi on kipeä, lämmin ja punoittava. Kuumetta voi esiintyä, ja kudostuhomittarit paukkuvat (crp, senkka). Nivelneste näyttää rumalta. Siinä havaitaan runsaasti valkosoluja, ja viljelyssä kasvaa useimmiten stafylokokki. Tarvitaan suonensisäistä antibioottia ja usein nivelen huuhtelua.

Kihti tai valekihti mahdollinen

Tekonivelpolveen voi iskeä joskus kihti ja valekihti (nivelrustoon voi seniorilla kertyä pyrofosfaattikiteitä, jotka vapauduttuaan nivelnesteeseen aiheuttavat äkäisen tulehduksen). Polvi voi olla niin kipeä, että varovainen näytteenotto kiteiden löytämiseksi ja terapeuttinen kortisoni-injektio saattavat olla aiheelliset.

Joskus niveleen on kajottava, jos sinne purkautuu paljon verta tapaturmaisesti tai hyytymistä vähentävän lääkehoidon komplikaationa.

Polvessasi todettiin ilmeisesti trauman laukaisema ärsytystila. Sen hoidoksi käy alkuvaiheessa astumisen rajoittaminen, polven tukeminen sekä paikalliset ja suun kautta nautittavat tulehduskipulääkkeet.

Parasetamoli (Panadol) todentuu kipulääkkeenä vaatimattomaksi, eikä sillä ole tulehdusta hillitsevää vaikutusta. Tulehduskipulääkettä voi käyttää alussa viikon pari säännöllisesti, ellei sille ole jotain estettä, ja sitten tarvittaessa. Jos polvi ei pojastakaan parane säällisessä ajassa, pitää selvittää, onko siihen tullut mahdollista remonttia edellyttävä vaurio.

Julkaistu: 29.5.2020

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.