Tuulilasi

Polttoaineisiin lisättävien lisäaineiden hyötyä ei todistettu

Tapio Ketonen

Kysymys:

Onko mahdollista testata Tuulilasin labolatoriossa tai testiajossa polttoaineen lisäaineen uutuuden, jonka sain USAsta. Vaikka se on saanut kansainvälisen Sertifioinnin, haluaisin olla varma,että sitä saa käyttää Suomessa. Tätä ainetta ei vielä käytetty Suomessa (minun tietäkseni).Tämän tuotteen kotisivun voin antaa sähköpostilla. Jos sitä voi testata, niin paljonko se maksaa yksityiselle?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tuulilasilla ei ole laboratoriota, emmekä me ryhdy testauttamaan noita ihmeaineita missään. Kunnollinen testaaminen esimerkiksi VTT:llä tulee maksamaan aika paljon. Arvelisin, että jo kymppitonnilla saa jotakin vähäisempää testiä, mutta kunnolliset testit ovat sitten jo selvästi kalliimpia.

Noita polttoaineen lisäaineita on maailma ja varsinkin USA täynnä. Paikalliset kuluttajansuojaviranomaiset yrittävät taistella näiden tehomarkkinointia vastaan, ja tyhmimmät markkinoijat jäävät jopa kiinni ja joutuvat korvauksiin. Pahin töppäys on antaa selkeitä säästölukuja, jotka on helppo todeta perättömiksi. Mahdollisuus nopeisiin voittoihin on kuitenkin niin suuri, että yrittäjiä riittää.

Näitä ihmeaineita ja vastaavia tuotteita kaupitellaan Suomessakin, ja niitä on tarjottu meille testattavaksi. Olen esittänyt kauppiaille seuraavan kysymyksen, johon en ole saanut vielä vastausta:

Jos ko. tuote tai aine todella on niin hyvä tai käänteentekevä, niin miksi ihmeessä keksijä ryhtyy kaupustelemaan sitä niin hankalalla tavalla kuin rakentamalla omaa jälleenmyyntiverkostoa? Miksi hän ei myy tuotetta ja siihen liittyviä patentteja ym. hienouksia jollekin autonvalmistajalle tai öljy-yhtiölle oikein sikamaiseen hintaan, ja asetu sen jälkeen jonnekin Etelämeren saarille palmupuun juurelle laskemaan rahojaan? Varmasti rahaa tulee niin paljon, ettei keksijän tarvitse enää ikipäivinä tehdä työtä kuin ehkä huvin vuoksi.

Julkaistu: 24.2.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.