Tuulilasi

Polttoaineen jäänesto

Tapio Ketonen

Kysymys:

Omistan uuden FORD B-MAXIN. Automyyjän mukaan polttoaineen sekaan ei tarvitse laittaa jäänestoa. PITÄÄKÖ PAIKKANSA?

Näytä vastaus

Vastaus:

Itse asiassa parempi vastaus olisi ollut: Ei saa laittaa jäänestoa. No, ei siitä vahinkoakaan ole, mutta jääneston käytössä ei ole mitään järkeä. Bensassahan on jo mittarista tullessaan lähes 10 % etanolia. Jäänestoa ei ole autoissa tarvittu yli kahteenkymmeneen vuoteen, eli siitä alkaen, kun kaasuttimet korvattiin suihkutusjärjestelmillä.

Kaasutinmoottoreissakaan jäänestoa ei tarvittu kuin lämpötilan ollessa nollan tienoilla. Kaasuttimessa höyrystyvä bensiini laskee kaasuttimen kurkun lämpötilaa, ja kun lämpötila on muutaman asteen plussalla, ilman kosteus tiivistyy seosputken ympäristössä vedeksi, joka muodostaa jäätä. Olen itse nähnyt, kun kaasuttimen kurkkuun on syntynyt miltei peukalonpään kokoinen jäämötikkä. Kun jää tukki bensantulon ja moottori oli sen takia sammunut, moottorista noussut lämpö sulatti jään, ja matka pääsi taas jatkumaan.

Tämän ilmiön välttämiseksi kylmällä säällä moottorin imuilma otettiin pakosarjan ympäriltä esilämmitettynä. Aina sen teho ei kuitenkaan riittänyt, joten bensiiniin piti lisätä jäänestoa, joka piti jäätymisen kurissa.

Nykyautoissa bensiini suihkutetaan imukanavaan juuri ennen venttiileitä. Siellä ei tuo jään muodostuminen ole mahdollista, koska moottorin lämpö pitää paikat lämpiminä. Niinpä jäänestosta ei ole mitään hyötyä.

Jäänestoa käytetään joskus myös kuljettamaan polttonestesäiliöön joutunut vesi moottorin läpi maailmalle. Tämä ei ole oikein hyvä keino, koska vesipitoista seosta voi jäädä suihkutussuuttimiin ja aiheutaa niihin ruostumisvaurioita.

Niin, ja erityisen tuhoisaa jäänesto on dieseleille. Dieselin säiliöön ei saa koskaan kaataa tippaakaan jäänestoa! Nykyisiin yhteispaineruiskutusdieseleihin ei pidä lisätä mitään muuta kuin dieselpolttonestettä. Vanhoihin nokivasaroihin voi polttonesteen hyytymisen kiusatessa lisätä valopetrolia. Sen on tosin parasta olla puhdistettua eli ns. lamppuöljyä, sillä suurissa astioissa myytävään valopetroliin lisätään samaa punaista tunnisteväriä kuin lämmitysöljyyn. 

Julkaistu: 21.1.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.