Tuulilasi

Polttoaine jakelu mittarit

Polttoaine jakelu mittarit

Tapio Ketonen

Kysymys:

Mistä voi todeta että saat rahasi edestä polttoainetta ,kulloisen hintatason mukaan.Olen huomannut kun hinta asemalla on pysynyt kahden tankkausvälin samana ja olen tankannu kahdenkympin setelillä niin määrä on vaihdellut.

Näytä vastaus

Vastaus:

Ainut tapa on tietenkin laskea se polttoneste erilliseen astiaan ja mitata saatu määrä vakaajan tarkistamalla mitalla. Käytännössä mittalaitteet ovat luotettavia, viat ovat harvinaisia. Kuitin tulostaminen on tietenkin yksi tapa varmistaa, vastaavatko saatu eli mittalaitteen mittaama määrä, veloitus ja ilmoitettu litrahinta toisiaan.

Kaikki polttonestemittarit on vaattava eli virallisesti tarkastettava vähintään kahden vuoden välein. Lainsäädännössä tapahtui muutos heinäkuun alussa, jolloin vanha vakauslaki korvattiin mittauslaitelailla (707/2011). Käytäntöihin tällä ei ole vaikutusta, mittalaitteista pitää edelleenkin löytyä voimassa oleva Inspectan merkintä tarkastuksesta.

Lakimuutoksesta huolimatta oheinen linkki Etelä-Suomen lääninhallituksen sivuille antaa asiasta selkeän kuvan, vaikka sen jotkut kohdat vielä viittaavatkin vanhaan lakiin:

http://www.laaninhallitus.fi/lh/etela/kil/home.nsf/pages/834AE07AA1D9BC61C2256BDE003F098E

Julkaistu: 17.8.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.