Tuulilasi

Polo R WRC

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kiinnostaisi tietää millainen moottori on näissä volkkarin rallitykeissä. Ei kai mikään TSI vai onko? Sebastien Osier näyttää olevan koko ajan Jari-Matti Latvalaa nopeampi joten onko Osierilla tehokkaampi moottori autossaan?

Näytä vastaus

Vastaus:

TSI-moottorin suorasuihkutuksella etsitään ennen kaikkea taloudellisuutta, eikä sillä ole ralliautossa merkitystä. Niinpä olettaisin – asiasta ei löytynyt tarkkaa tietoa – että ralliautossa käytetään epäsuoraa eli imukanavaan tapahtuvaa bensiinin suihkutusta. Ralliauton moottori on 1600-kuutioinen ja turboahdettu, ilma on imettävä sisään FIA:n sääntöjen mukaisen 33 mm läpimittaisen reiän kautta. Perinteisesti ralliautojen moottoreilla tai vaihteistoilla ei ole kovin läheistä yhteyttä tuotantomallien osien kanssa.

Tehoksi ilmoitetaan 232 kW (315 hv) käyntinopeudella 6 250 r/min ja suurimmaksi väännöksi 425 Nm 5 000 kierroksella. Nuo ovat virallisia lukemia, käytäntö saattaa olla toinen.

VW:n ralliauton tekniikkatietoja löytyy englanniksi tuolta: http://www.volkswagen-motorsport.com/index.php?id=339&L=1

Niin ralli- kuin formulatallitkaan eivät ainakaan tunnusta, että eri kuljettajien moottoritehoissa olisi eroja, mutta käytännössä saatetaan joskus kokeilla toisessa autossa jotakin uutta ratkaisua, josta saataa olla hyötyä. Lähtökohtaisesti kuitenkin kaikista autoista pyritään tekemään mahdollisimman nopeita.

Kuljettajat pääsevät itse vaikuttamaan tietyissä rajoissa joihinkin asioihin, esimerkiksi voimanjaon suhteisiin, kitkalukkojen tiukkuuteen ja jousitukseen sekä iskunvaimennukseen. Nuo kun ovat osin kuskin omista mieltymyksistä riippuvia asioita. Näissä säädöissä jotkut kuljettajat onnistuvat nopeuden kannalta paremmin kuin toiset.

Mutta mahtaisiko se Sebastian Ogierin parempi pärjääminen johtua vaikkapa siitä, että hän on erittäin hyvä kuljettaja?

Julkaistu: 23.5.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.