Apu

Yskä on jatkunut vuoden, lääkärin mukaan se on keuhkoputkentulehdus – Miksi yskä pitkittyy? – Apu-klinikka vastaa

KuvatAll Over Press AOP

Kysymys:

Minulla on ollut yskää vuoden. Kun nousen ylös, nenä alkaa vuotaa ja yskittää, mutta ei aina. Limaa tulee. Se on kirkasta. Olen syönyt lääkettä, mutta ei auta. Lääkäri sanoi pari viikkoa sitten, että kyseessä on keuhkoputkentulehdus. Miksi yskä pitkittyy?

Näytä vastaus

Vastaus:

Yskä määritellään pitkittyneeksi, jos se on kestänyt yli kolme viikkoa, ja pitkäkestoiseksi, jos yli kahdeksan viikkoa.

Potilaalla, joka ei tupakoi eikä käytä ACE:n estäjälääkitystä (sydän- ja verenpainelääke) ja jolla keuhkokuva on normaali, pitkittyneen yskän syyt yli 90 prosentissa tapauksista ovat ylähengitystieperäinen yskäoire (takanieluun valuva lima), astma ja refluksitauti (Lääkärin käsikirja).

Yskärefleksiä stimuloivat mekaaniset, kemialliset ja lämpötilaan perustuvat ärsykkeet sekä paikalliset välittäjäaineet. Yskä voi olla lähtöisin lukuisista elimistä. Yskäreseptoreita on nenän, sivuonteloiden, nielun, kurkunpään, korvan, henkitorven ja keuhkoputkiston alueella, keuhko- ja sydänpussissa, palleassa, ruokailutorvessa ja mahalaukussa, mutta niitä ei ole keuhkokudoksessa.

Kaikki yskä ei ole keuhkoputkitulehdusta, kuten me lääkärit joskus vastoin syvällisempää pohdintaa tulemme päivystyksessä tokaisseeksi.

Annat merkittävän vihjeen: kun suoritat ylösnousemuksen, alkaa nenä tiputtaa kuin keväinen ränni, limaa riittää ja yskittää – ei toki aina, mutta sen verran usein, että painotat tätä. Niinpä lähestyisin tapauksessasi ensin ylähengitystieperäistä yskäoiretta, jossa lima valuu maan vetovoiman suuntaan takanieluun ja yskittää.

Taustalla on useimmin nenän, sivuonteloiden tai nenänielun sairaus (pitkittynyt sivuontelotulehdus, nenäpolyyppitauti, allerginen tai ei-allerginen nuha). Yskä provosoituu liman ärsytyksestä tai yskäreseptoreiden tulehtumisesta.

Lääkärin tulee katsoa valaistuun nokkaan, suun kautta nieluun ja peilin avustamana takanieluun. Nenän sivuonteloita tsuumataan ultraäänellä tai röntgenillä. Merkittävää on kokeilla hoitoa antihistamiinin ja limakalvon supistajan yhdistelmällä (enintään 10 päivän ajan) ja/tai kortisonia, antikolinergiä ja antihistamiinia sisältävillä sumutteilla. Positiivinen vaste varmentaa diagnoosin.

Ellei vaiva tokene, astmahoitaja valvoo kotona tehtävän puhallussarjan. Lisäksi puhkutaan laboratoriossa kuin tuskassa spirometri-laitteeseen. Näin suljetaan pois astma.

Refluksi voi olla yskän edessä ja takana vaikka närästystä ja mahan sisällön takaisinvirtausta ei olisi. Jos oireen syy ei valkene, on mahdollista tehdä 2–3 kuukauden hoitokoe protonipumpun estäjällä.

Tässä sinulla on askaretta lähikuukausiksi. Jos näillä tutkimuksilla ei yskän syy selviä tai oire lopu vain yskimällä, voidaan siirtyä harvinaisempiin tapauksiin.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat:

Reijo Laatikainen, ravitsemus

Katja Murtoniemi, naistentaudit

Tapani Kiminkinen, yleislääketiede

Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka

Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse

”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Julkaistu: 5.9.2020

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.