Tuulilasi

Pissapojan neste

Tapio Ketonen

Kysymys:

Tänään silmiini osui tämä Ilta-Sanomien juttu:

http://www.iltasanomat.fi/autot/art-1288659245965.html?pos=ok-nln

Jutussa huoltamoyrittäjä kehottaa autoilijoita laimentamaan pissapojan nestettä. Huoltamoyrittäjä mm. sanoo, että laimentamaton neste jättää tuulilasiin kalvon ja pyyhkijänsulatkin kuluvat nopeammin laimentamatonta nestettä käytettäessä.

Olen itse ostanut viime aikoina viiden litran astioissa myytämää valmista nestettä. Nesteen pakkasen kestävyys on pullon etiketin mukaan -22 astetta ja astiassa lukee muutoinkin, että nestettä voi käyttää sellaisenaan. Neste on myös melkoisen halpaa, viiden litran pänikkä maksoi noin 3-4 euroa. Pitäisikö nestettä kuitenkin laimentaa? Pakkasenkestävyys tietenkin kärsii, mutta eihän lasinpesunestettä tarvitse kovilla pakkasilla.

Näytä vastaus

Vastaus:

Eiköhän tuosta jutusta ole käynyt melkein kaikille selväksi, että siinä varoiteltiin nimenomana laimentamattoman eli liki sataprosenttisen terhoaineen käytöstä. Jos neste on valmiiksi laimennettua, sen käyttössä ei ole vaaraa eikä ongelmia. Pakkaskestävyyttä saisi olla jonkin verran eli vähintään reilut kymmenen astetta. Kun lämpötila nousee tuonne kahdeksan miinusasteen tienoille, suola alkaa sulaa. Välttämättä sitä ei vielä silloin ryhdytä kylvämään tielle, mutta jos ainetta on jo valmiina tien jään joukossa, silloin rapaa alkaa lentää hyvin helposti.

Julkaistu: 27.2.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.