Tuulilasi

pinnoitetut renkaat

pinnoitetut renkaat

Tapio Ketonen

Kysymys:

Ostettuani käytetyn auton, tuli mukaan  kesärengaskierros. Olivat pinnoitettuja. Lähempi tarkistus osoitti kolmen renkaan rungon olevan samaa merkkiä ja yksi oli täysin jotain muuta. Eri puolilla maailmaa vielä valmistettuja. Onko turvallista ajaa tällaisilla? Renkaitten rakennehan on paljonkin poikkeava, jos kyseessä eri merkki? Ei kai pelkkä hyvä pinta tee rengasta turvalliseksi?

Näytä vastaus

Vastaus:

Pinnoitetun renkaan suurin ongelma on se, että ei tiedetä, millaiset rungot renkaissa on. Eri merkkisten kesärenkaiden rungoissa on erilaiset ominaisuudet, mutta eroja ei välttämättä ole helppo havaita, eikä niillä tällöin ole käytännön merkitystä. Eri asia on, jos sekaan joutuu yksi talvirenkaan rungolle pinnoitettu. Tällöin ero todennäköisesti tuntuu jo ajossa.

Talvirengas toimii rengastermein ilmaistuna suuremmalla sortokulmalla kuin kesärengas. Sortokulma on ero pyörän kääntökulman ja sen todellisen kulkusuunnan välillä. Pienempi sortokulma tarkoittaa terävämpää ohjautumista. Veltommin reagoiva rengas takapyörässä voi muuttaa auton käytöksen ääritilanteissa hankalaksi ja jopa vaaralliseksi. 

Julkaistu: 29.5.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.