Tuulilasi

Pidentääkö öljyn lisääminen huoltoväliä?

Tapio Ketonen

Kysymys:

Olen lisännyt autooni (BMW 645) moottoriöljyä useita litroja viimeisten parinkymmenen tuhannen kilometrin aikana. Auton huoltovälinäytön mukaan seuraavaan öljynvaihtoon on nyt 15 000 kilometriä, vaikka edellisestä huollosta on jo 20 000 km. Huoltoväli siis pitenee näytön mukaan, kun moottoriin lisää tuoretta öljyä. Ilmeisesti auton sensorit mittaavat öljyn ominaisuuksia ja “luulevat”, että edellisestä huollosta on vähemmän aikaa kuin siitä onkaan. Onko auton huoltovälimittariin tässä tapauksessa luottamista? Onko haitallista, jos huoltoväli venyy vaikkapa 35 000 kilometriin?

Näytä vastaus

Vastaus:

Öljyn ominaisuudethan säilyvät tai paremminkin uudistuvat, kun öljyä lisätään ja vanhaa poistuu joko palamisen tai vuotamisen kautta. Eihän oly vaihdossakaan aivan täysin vaihdu, aina sitä vanhaa öljyä jää jonnekin pieniä maariä.Öljyn ominaisuuksien takia öljyn vaihtaminen ei siis ole tarpeen.

Sen sijaan suodatin ei tuossa puhdistu, joten se olisi hyvä vaihtaa aikamaan. Toki suodattimessa on yleensä riittävästi kapasiteettia, joten tukkeutumisvaara on aika pieni, mutta eipä se suodattimen vaihto ole kovin suuri toimenpide, eikä uusi suodatin maksakaan kovin paljon.

Julkaistu: 3.9.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.