Tuulilasi

peruskysymyksiä vaihdelaatikosta

Tapio Ketonen

Kysymys:

Miten pehmeästi manuaalivaihteen kuuluu mennä vaihteelta toiselle?  Olen aikaisemmin ajanut vain automaatilla ja nyt olen kiinnittänyt huomiota kytkimeen eri tavalla. Autokoulun autoista on paljon aikaa.

Vaihtaessa tuntuu selvä “porras”…. vaihde menee päälle  mutta ei liu´u päälle “kuin itsestään” , vähän joutuu painamaan ja vaihtaessa tulee pieni kiinni takertumisen  tunne erit. kakkoselta kolmoselle vaihtaessa vaikka vaihde aina vaihtuu kyllä.

Vielä: mitä huoltoja, tarkistuksia, öljyjä?  vaihdelaatikon suhteen pitäisi säännöllisesti tehdä, mistä perusasioista tietää että vaihteisto toimii ok? Auto on 7 vuoden ikäinen - siisti ja hyväkuntoinen, määrähuollot tehty, en tosin tiedä onko vaihteisto tsekattu kunnolla kun en ole sitä erikseen pyytänyt.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyllä vaihde normaalisti menee aika pehmeästi päälle. Toki synkronointi panee hieman vastaan, mutta sen ei pitäisi häiritä niin paljon, että asiaan tulisi kiinnitettyä huomiota.

Kannattaisi ehkä tarkistaa, että kytkin irrottaa kunnolla. Jos kytkin jättää vetoa päälle, silloin synkronointi joutuu työskentelemään enemmän, ja vaihteen kytkeytyminen on kankeampaa.

Vaihteisto ei kaipaa kovin paljon huoltoa. Kaikissa ei ole edes mahdollisuutta öljyjen vaihtoon, mutta itse olisin kuitenkin iin vanhanaikainen, että vaihdattaisin öljyt esim. 100 000 km kohdalla. Voimansiirtoon menee pari litraa öljyä, ei se vie ketään konkurssiin.

Julkaistu: 4.3.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.