Tuulilasi

Perinteisen automaattilaatikon N vai D kun seisoo valoissa

Tapio Ketonen

Kysymys:

Terve, minulla on mondeo 2006 2.0 bensa automaatti jossa on traditionaalinen vaihdelaatikko. Ajan paljon kaupungissa ja joudun seisomaan valoissa välillä kohtuupitkiä aikoja, Tampereen liikenteen vika :) Mutta olennainen asia, säästyykö bensaa jos laitan vaihteen N vapaalle odottaessa enkä anna turbiinin pyörittää D asennolla, ei liene testattu koskaan ? Perinteinen automaattilaattikkohan on koko ajan “vedossa” joten oma käsitys on että jotain säästöä voisi tulla tai ainakaan ei jarrulla tarvitsisi koko ajan pitää autoa paikallaan.

Näytä vastaus

Vastaus:

Automaattivaihteiston tarkoitus on tehdä ajaminen helpoksi mm. siten, ettei vaihdekeppiä tarvitse hämmentää ajettaessa. Pysähdyttäessä riittää, kun pidetään jarru pohjassa. Kun jarru päästetään, auto alkaa ryömiä eteenpäin. Tämä on tärkeä turvallisuusominaisuus, jotta kuljettaja tietää, että vaihde on kytkettynä. Tarvittava poljinvoima ei ole kovin suuri, joten jalka tuskin kramppaa sen takia.

Jos pysähdykset ovat pitkiä, niin silloinhan pitäisi vaihde siirtää suoraan P-asentoon ja moottori sammuttaa. Helsingin liikenne lienee kuitenkin niin paljon vähäisempää ja sujuvampaa kuin Tampereen, että täälläkin noissa uusissa autoissa vakiona oleva sammutusautomatiikka tuntuu usein aika turhalta. Moottori ehtii pysymään sammuksissa vain 10-20 sekuntia.

Vaihteen kytkeminen vapaalle ei tuo oleellista säästöä. Kyllähän momentinmuuntimen luisto tyhjäkäynnillä toki hieman tuhlaa energiaa vaihteistoöljyn pumppaamiseen ja lämmittämiseen, mutta aika olemattomasta säästöstä sittenkin on kysymys. Paljon tuntuvampia säästöjä saavutetaan kytkemällä ilmastointi pois päältä. Se laskee kulutusta suuruusluokkaa 0,5 l/h, ja tämä säästö tulee myös ajon aikana. 

Automaatin vapaalle kytkemisen tuomaa säästöä en tiedä, mutta arvioni olisi, että se jää alle desilitraan tunnissa. Päivittäiset pysähdysajat eivät sentään Tampereellakaan liene yhteensä muutamia minuutteja enempää. Ei sillä säästöllä kivitaloja rakenneta, tuskin edes ostetaan tikkukaramellia.

Tämäkin ongelma on jäämässä pois, sillä jo nyt uusissa autoissa alkaa olla sammutusautomatiikka myös automaattivaihteisissa malleissa. Se sammuttaa moottorin pysähdyksen ajaksi.

Julkaistu: 29.8.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.