Tuulilasi

Peräkärryn rengaspaineita hyvä säädellä kuorman mukaan

Tapio Ketonen

Kysymys:

Peräkärryn rengaspaineista. Millaiset rengaspaineet kuuluisivat olla tuollaisessa kokonaismassa 750kg olevassa peräkärryssä jos kärry on lastattu maksimiinsa. Rengaskoko 155/70 -13.

Näytä vastaus

Vastaus:

Tärkeintä on, että painetta on riittävästi. Noin pieni rengas kulkee tuollaisessa kuormituksessa aivan kantavuutensa äärirajoilla. STRO:n (Scandnavian Tyre & Rim Organization) normikirjan mukaan tuolle koolle suurin sallittu kuormitus on 387 kg ja tuolloin käytettävä paine 2,5 baria.

Kun otetaan huomioon kuormatun perävaunun mahdollisesti korkealla sijaitseva painopiste, hetkellisesti rengaskohtainen kuormitus voi ajotilanteessa mennä reilusti tuon ylikin. Niinpä pitäisin täydellä kuormalla ajettaessa sopivana paineena noin 3 baria. Liian korkea paine – kohtuullisissa rajoissa tietenkin  – ei aiheuta mitään ongelmia, mutta liian matala paine heikentää renkaan kestävyyttä ja tekee vaununkin veltommaksi vedettäväksi.

Korkeat paineet kannattaa laskea alemmiksi ajettaessa tyhjänä. Kevyt perävaunu pomppii helposti, ja kivikovat renkaat tehostavat tätä ilmiötä.

Julkaistu: 30.6.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.