Terveys ja hyvinvointi
Peräaukko kutisee – Voiko syynä olla ruoka-aineallergia?
18.9.2021
 |
Apu

Kysymys:

Olenko allerginen herukoille ja puolukalle? Tuoreet ja ilman sokeria pakastetut marjat aiheuttavat perä­aukon kutinaa, ja pahimmillaan se tulee haavaumille. Jo kourallinen niitä nostaa kutinan, joka alkaa ulostamisen jälkeen. Yli kymmenen vuotta olen syönyt eri marjoja lähes päivittäin. Samat oireet tulevat vähäisestä määrästä ­kakkua, kahvileipiä, suklaata ja jäätelöä. Päättelen, että vaikuttavat aineet ovat sokeri, rasva, vaaleat jauhot ja ehkä kerma. Kutinaan ei auta mikään – ei pesu, talkki tai hydrokortisoni. Eniten hyötyä on Bepanthenista. Oire on poissa, kun en kyseisiä ruokia syö. Talvella kärsin kuukausia ilmavaivoista. Testasin eri ruoka-aineita. Nyt ilmavaivat ovat satunnaisia. Vaihdoin kahvin ja marjaisan tuorepuuron aamulta päivälle ja tilalle aamuun kaurapuuro ja kahvi sen jälkeen. Piimä vaihtui kirnupiimään, pehmeä ruisleipä kuivakkaaseen revittyyn ruis- ja kauraleipään. Syön päivittäin hapankaalia ja jugurttia. Syön myös inkivääriä päivittäin leivän päällä ja käytän sitä janojuomassa sitruunan kanssa. Onkohan inkiväärin syönti jokin riski? Muutoin on tavallinen ruokavalio, jossa maitoa niukasti. Gynekologi epäili, että kyse voi olla ­hiivasta tai herpeksestä peräsuolessa. Sain hiivalääkityksen ulkosynnyttimiin lievän hiivaoireilun vuoksi. Herpes tulee alaselkään herkästi – se on ollut jo parikymmentä vuotta. Joskus se on ollut sukuelimissä. Siihen on estolääkitys, Valavir 500 mg. Olen 67-vuotias ­nainen, paino 66 kg, pituus 162 cm.

Vastaus:

Kutina on sietämätöntä, erityisesti peräaukossa. Hierominen vessapaperilla tekee kutaa hetkensä, mutta vain hetken. Eräs pappa totesi, että tunne on parempi kuin seksissä ja nauroi päälle. Ikää hänellä alkaa olla 90 vuotta.

Allergiasta tuskin on kyse: oire on sen verran erikoinen. Toisaalta ravitsemuksen ja suoliston tapauksessa tiedämme asioista vielä sen verran pintapuolisesti, ettei kannata mennä laukomaan kovin vahvoja mielipiteitä. Tutkittua ja kriittisesti varmennettua tietoa sen olla pitää, jos henkseleitä paukutellaan.

Soitin ravitsemusterapeutti Maria Uutelalle. Hän kertoi potilaasta, jolla on pysyvä avanne. Tämä oli kokenut samaa kuin Sinä: tietyt ravintoaineet kirveltävät avanteesta pilkottavaa suolenpäätä. Ruoan happamuudesta tuskin on kyse, sillä pakoputkeen on pitkä matka ruokailuputken alkupäästä.

Olet käyttänyt viisaasti Turhapuron menetelmää. Hänhän syötti tutkimusmielessä sieniä vaimolleen ja totesi hetken kuluttua: ”Nämä sienet eivät, näköjään, ole myrkyllisiä.” Sinäkin olet oppinut viisaasti välttämään sellaista sapuskaa, joka tuon oireen aiheuttaa. Muuta ei tämä vieläkin paikoitellen vajavainen lääketiede kykene Sinulle tällä hetkellä sanomaan. Olemme viimeistä päälle yksilöitä hoksottiminemme ja suolistoinemme, joten monenlaiset vaivat ovat mahdollisia. Erityisesti ruokareppu putkistoineen käyttäytyy ei vain sinne työnnettävän ravinnon vaan myös säätelynsä vuoksi sen verran monimutkaisesti, ettei syitä ja syntyjä ole läheskään aina mahdollista selvittää. Tärkeintä on sulkea pois vakavat taudit, minkä jo melko hyvin osaammekin.

Ravitsemusterapeutti kehui talvista turvotuksenpoisto-ohjelmaasi. Sehän ­toimikin kohtuullisesti. Inkivääristä tulee aina mieleeni Speden sketsi, jossa hän kokkasi. Kun ei löytynyt inkivääriä, hän posautti kattilaan tavallista kivääriä. Kun käytät inkivääriä ravintoaineena, siitä tuskin on haittaa. Siitä en mene takuuseen, mikä tilanne olisi pillerimuotoisissa valmisteissa, koska niissä tuppaa usein olemaan mukana muitakin aineita.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.