Apu

Vaikuttaako pellavansiemenöljy eturauhasen liikakasvuun? Apu-klinikka vastaa

Julkaistu 7.3.2023

Kysymys:

Onko pellavansiemenöljystä mitään hyötyä – vai peräti haittaa – eturauhasen hyvänlaatuisessa liikakasvussa? Entä vaikuttaako pellavansiemenöljy jotenkin munuaisiin?

Näytä vastaus

Vastaus:

Pellavansiemenöljy on erittäin hyvä kasvikunnan omega-3-rasvahapon eli alfalinoleenihapon lähde. Se ei kuitenkaan kestä kuumennusta eikä siis sovi ruoanvalmistukseen perinteisessä mielessä. Pellavansiemenissä sellaisenaan on taas on suhteellisen runsaasti kadmiumia. Siksi niitä ei ole syytä käyttää enempää kuin enintään kaksi ruokalusikallista päivässä. Samasta syystä niitä ei suositella lainkaan raskaana oleville ja imettäville. Pellavansiemenöljy ei kuitenkaan sisällä merkittävää määrää kadmiumia, joten sen käyttöön ei liity samanlaista rajoitusta kuin siementen käyttöön. ­Kadmium ei juurikaan siirry siemen­massasta öljyyn sen valmistuksessa.

Pellavansiemenissä on poikkeuksellisen paljon lignaani-nimistä fenolista yhdistettä, jonka runsas pitoisuus veressä on miehillä yhteydessä pienempään eturauhasen liikakasvun ja eturauhassyövän riskiin. Täyttä varmuutta lignaanin hyödystä ei kuitenkaan ole, koska tieto sen mahdollisista vaikutuksista perustuu lähinnä koe-eläin- ja epidemiologisiin tutkimuksiin sekä heikkolaatuisiin ihmiskokeisiin.

Pellavansiemenöljyssä ei valitettevasti ole lignaania yhtä paljon kuin siemenissä itsessään, sillä suurin osa lignaanista jää uuttumatta öljyyn valmistusprosessin aikana. Jos lignaanilla todella on jotain myönteistä vaikutusta eturauhaseen, se tulisi esille ennemmin siemeniä syömällä kuin öljyä käyttämällä. Ruis on muuten toiseksi paras lignaanin lähde ruokavaliossamme.

Munuaisten kannalta pellavansiemen­öljyn käyttö on turvallista. Ei ole mitään erityistä syytä epäillä sen sopivuutta munuaisille. Sen sijaan pellavansiementen runsas käyttö eli yli kaksi ruoka­lusikallista päivittäin vuosien ajan voi­ ­teoriassa olla yksi riskitekijä munuaisten vajaatoiminnalle. Syynä tähän on siementen sisältämä kadmium. On siis parasta pysyä enintään suositetussa annoksessa.

Pellavansiemenöljyä voi siis lisätä ­k­ylmänä ruokavalioonsa esimerkiksi puolikkaan tai kokonaisen ruokalusikallisen päivässä omega-3-rasvahappojen saamisen varmistamiseksi, eikä munuaisista tarvitse olla huolissaan. Valitettavasti ­pellavansiemenöljystä ei kuitenkaan ole mitään erityistä hyötyä eturauhasen liikakasvun kannalta.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.