Apu

Pavut ja linssit eivät sovi – Turvottaa ruokailun jälkeen – Pitääkö niitä välttää vai totutella? Apu-klinikan ravitsemusasiantuntija Reijo Laatikainen vastaa

KuvatAdobe Stock

Kysymys:

Syön päivittäin työpaikallani sekaruokaa. Yritän syödä monipuolisesti ja lisään ruokaani myös päivittäin pähkinöitä (kourallisen) ja juureksia, joita on tarjolla. Papuja ja linssejä haluaisin myös lisätä ruokavaliooni, mutta ne eivät sovi minulle, koska ruokailun jälkeen olotila tuntuu hyvin turvottavalta. Pitääkö tiettyjä ruoka-aineita välttää vai onko vain niin, että erilaisiin ruoka-aineisiin pitää totutella hiljalleen?

Näytä vastaus

Vastaus:

Yleisesti ottaen vähäinen vatsan turvotus kuuluu normaaliin suoliston toimintaan. Jos turvotus sen sijaan on huomattavaa ja aiheuttaa kipua tai tukalaa oloa ja jos siihen liittyy muita oireita, on syytä selvittää lääkärillä, onko kyse toiminnallisesta vaivasta vai jostakin elimellisestä syystä, kuten keliakiasta.

Vatsa toden totta tottuu, ainakin osittain, papuihin ja myös maitotuotteiden laktoosiin. Aiheesta on useita hyvälaatuisia tutkimuksia. On osoitettu, että jos papujen tai laktoosin syöntiä lisätään hitaasti viikoittain, 4–6 viikon kuluttua suolisto tuottaa huomattavasti vähemmän kaasua kuin alkutilanteessa, ja turvotuskin on vähäisempää. Suolistomikrobit sopeutuvat muuttuneisiin olosuhteisiin ja vähentävät kaasun tuottoa. Tämäkin on eräänlaista siedätyshoitoa.

Näin ollen kannattaa kokeilla seuraavaa. Aloita vaikka kikherneillä, pieni annos päivittäin – voit toki valita jonkin muunkin palkokasvilajin, vaikkapa linssit. Syö aluksi ensimmäisellä viikolla 1–2 ruokalusikallista päivässä, toisella viikolla noin 2–3 ruokalusikallista päivässä, kolmannella 3–4 ruokalusikallista, ja tätä rataa.

Tällä tavoin pyrit nostamaan papuannoksen kuukauden tai puolentoista aikana siihen annoskokoon, jonka arvelet kuluttavasi tavallisella ruoka-annoksella.

Tällä hitaalla portaittaisella menetelmällä annat suolistolle riittävän ajan tottua papuihin. Muista, että papuja on syötävä kutakuinkin joka päivä: ei riitä, että syöt niitä pari kertaa viikossa. Silloin menetelmä romuttuu – kyse on säntillisestä, portaittaisesta suolistobakteerien siedätyshoidosta.

On todennäköistä, että useimpien vatsa oppii sietämään papuja paremmin, joskaan ei välttämättä täydellisesti.

Toisaalta on myös totta, että joidenkin on pakko vältellä papuja sitkeistä siedätysyrityksistä huolimatta. Kaikkien suolisto ei ole riittävän mukautuva uuteen tilanteeseen. Tällaiset henkilöt ovat kaikkein herkimpiä vatsaltaan ja tyypillisesti kärsivät vaikeaoireisesta ärtyvän suolen oireyhtymästä.

Jos herkkävatsainen kuitenkin haluaa syödä papuja tai niistä tehtyjä tuotteita, on hyvä tietää, että tofu, tempeh, linssit ja kikherneet veteen säilöttynä purkissa ovat yleensä parhaiten siedetty palkokasvien osajoukko.

Sen sijaan kidneypavut, härkäpavut, valkoiset ja mustat pavut kuivatettuina, huolimatta vesiliotuksesta, ovat usein tyypillisiä oireen aiheuttajia ärtyvän suolen oireyhtymässä.

Julkaistu: 6.3.2020

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.