Tuulilasi

Paremmat renkaat taakse?

Tapio Ketonen

Kysymys:

Olisiko kuitenkin parempi asentaa parennat renkaat eteen, koska varsinkin sadekelillä luulisi eturenkaiden siirtävän vettä pois ajourilta. Tällöin takarenkaiden tarve vedensiirtoon on huomattavasti pienempi.

Näytä vastaus

Vastaus:

Tämä kysymys tuli oikein kunnollisella vanhan ajan postikortilla.

Tämä uskomus on monen perustelu sille, miksi heidän mielestään paremmat renkaat pitää laittaa eteen. Se on virheellinen ja pahimmillaan jopa vaarallinen.

Jos auton etupyörät joutuvat vesiliirtoon, tästä ei kovin helposti aiheudu suurempaa vaaraa. Auto vain jatkaa kulkuaan suoraan, ja yleensä tällöin tullaan pian kohtaan, jossa vettä on vähemmän. Sitten renkaat taas saavat otteen tiestä. Mutta jos takapyörät lähtevät vesiliirtoon, tilanne on toinen. Nekin jatkavat helposti kulkuaan suoraan, mutta jos etupyörät ohjaavatkin keulaa muualle, silloin auto on on pian menossa poikitain. Vesiliirtoon joudutaan yleensä varsin korkeassa nopeudessa, ja tällöin auton oikaiseminen vaatisi salamannopeaa vastaohjausta. Takapään luiston alkamisen havaitseminen riittävän aikaisin ei ole helppoa, joten hyvin todennäköisesti vastaohjaus myöhästyy. Sitten mennäänkin kylki edellä herra ties minne.

[[{"type":“media”,“view_mode”:“media_original”,“fid”:“8877”,“attributes”:{"alt":"",“class”:“media-image”,“height”:“695”,“style”:“width: 695px; height: 497px;”,“width”:"972"}}]]

Julkaistu: 27.5.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.