Tuulilasi

Paremmat renkaat aina taakse myös kesäisin

Tapio Ketonen

Kysymys:

Nykysuositus on laittaa paremmat renkaat taakse ainakin talvirenkaiden osalta. Mitenkäs kesärenkaiden kanssa on? “Maalaisjärki” sanoo, että paremmat eteen ettei vesiliirto pääse yllättämään. Takarenkaathan tulevat eturenkaiden auraamaa uraa pitkin. Eivät kait takarenkaat voi lähteä vesiliirtoon ennen eturenkaita?

Näytä vastaus

Vastaus:

Paremmat laitetaan aina taakse. On itse asiassa yhdentekevää, vaikka etupyörien ote tiestä irtoaisikin hetkeksi vesilammikkoon ajettaessa. Auto jatkaa silti matkaansa suoraan, ja jos ajetaan kaarteessa, vastaan tulee pian pitävämpi kohta. Mutta jos takapyörät joutuvat vesiliirtoon, ne eivät pystykään hoitamaan sitä tärkeintä tehtäväänsä eli auton pitämistä suorassa. Kovassa vauhdissa takapyöräluisto on vaarallisin tilanne, mihin autolla voi joutua – ellei nyt suoraa törmäystä rekan keulaan oteta huomioon.

Autoissa on usein hieman eroa etu- ja takaraideleveydessä. Niinpä tuo teoria, että etupyörät auraisivat pinnan puhtaaksi takapyörille, ei tältäkään osin pidä täysin paikkaansa. Sitäpaitsi etupyörien joutumista vesiliirtoon ei välttämättä edes havaitse.

Julkaistu: 16.5.2007