Tuulilasi

Paremmat renkaat aina taakse?

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kaikissa renkaiden asennussuosituksissa neuvotaan aina asentamaan parempikuntoiset renkaat taakse. Renkaita suositellaan myös kierrättämään niin, että ne kuluvat tasaisesti. Suurin osa autoistamme on etuvetoisia. Milloin on oikea hetki käyttää parempikuntoisia renkaita kulumassa edessä? Jos paremmat ovat aina takana, kuluvat eturenkaat loppuun ennen takarenkaita etuvetoisessa autossa.

Eikö vesiliirtotilanteessa suuressa nopeudessa eturengas raivaa “käytävän” takarenkaalle, johon vesi ei massan hitauden vuoksi ehdi palata, jolloin takarenkaan ei tarvitse poistaa niin paljon vettä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Paremmat renkaat pitää pitää takana, koska on elintärkeää, että auton perässä on parempi pito. Ei ole kovi kohtalokasta, jos etupyöristä pito häipyy hetkeksi, mutta jos takapyörät eivät pidä, auto käätyy nopeasti poikittain. Maantienopeudessa tämä käy niin äkkiä, ettei sähäkämpikään kuski ehdi edes kissaa sanoa. Jos auto karkaa kuskin käsistä kylki edellä, tällaisessa tilanteessa tarvitaan valitettavan usein ruumisautoa.

Toki eturengas pumppaa vettä pois takarenkaan edestä, mutta se ei yksinään varmista, että takarengas varmasti pitää. Kulunut rengas ei pysty poistamaan riittävästi vettä renkaan ja tien välistä, joten pito jää väkisin huonoksi. Nopeudella on asiaan ratkaiseva vaikutus, mutta myös kuluneen renkaan pintakumi saattaa olla märkäpito-ominaisuuksiltaan heikentynyttä. Jos renkaat ovat kuluneet, sadekelillä nopeutta pitää laskea kunnolla. Vesiliirto iskee aika yllättäen.

Yksi tapa on tietenkin jättää renkaiden vaihto edestä taakse ja päinvastoin kokonaan tekemättä. Kun eturenkaat ovat lopussa, ostetaan kaksi uutta rengasta ja asennetaan ne taakse. Jos ollaan tyytyväisiä käytettävään rengasmerkkiin ja malliin, niin käyhän se niinkin. Toinen tapa on vaihtaa etu ja takapyöriä keskenään niin usein, että renkaat kuluvat suunnilleen samaa vauhtia. Korostan sanaa suunnilleen, ei renkaita tarvitse ryhtyä sadasosamillit tuntevalla heittokellolla mittaamaan. Tilanne vain ei saa olla sellainen, että edessä on uraa vaikkapa viisi milliä ja takana kaksi.

Julkaistu: 23.10.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.