Tuulilasi

Paremmat H15-polttimot

Tapio Ketonen

Kysymys:

Monessa nykyautossa tuntuu olevan yhdistetty pitkät ja päiväajovalot H15-polttimoon. Onko mitään mahdollisuutta parantaa tällaisen valotehoa ja tekeekö kukaan “NightBreaker”-tyylisiä polttimoita H15-versioina? Tarjonta tuntuu olevan todella surkeaa ja vakiolampuilla ei tunnu näkevän mitään.

Näytä vastaus

Vastaus:

H15-polttimossa on 55-wattinen kaukovalolanka ja 15-wattinen huomiovalo saman lasin sisällä aivan kuten H4-polttimossa lähi- ja kaukovalot. Vastasin näitä koskevaan kysymykseen helmikuussa 2014, jolloin arvelin, että sitä valmistaisivat Osramin lisäksi Philips ja Sylvania. Nyt yritin löytää tietoja, mutta Philipsin tiedoissa ei missään kerrottu, että se valmistaisi näitä polttimoita, ja Sylvania näyttää kuuluvan Osram-Sylvaniaan, on näemmä kuulunut jo parikymmentä vuotta. Merkkituotteina ei noita H15-polttimoita näytä tarjovan kukaan muu kuin Osram, halpaliikkeiden tuotteiden valmistajista ei ole tietoa.

Voi olla, että Philips laskee sen jäävän kovin lyhytikäiseksi lisäykseksi ennestäänkin suureen polttimovalikoimaan. Ksenon- ja lediajovalot valtaavat koko ajan markkinoita, ja niiden lisähinta laskee, joten H15 saattaa jäädä lyhytaikaiseksi tuotteeksi. Koska polttimo on harvinainen, hinta on kova, eikä menekkiä ole tarpeeksi käynnistämään kunnon kilpailua, jossa myös valotehon parantaminen tulisi kilpailuaseeksi.

Sinänsä polttimoiden varsinaisen valotehon parantaminen on vaikeaa. Näennäistä parannusta on saatu aikaan muuttamalla valon värilämpötilaa korkeammaksi eli valkoisemmaksi. Teho ei välttämättä ole parempi, mutta valkoisempi valo antaa tällaisen vaikutelman.

Julkaistu: 2.10.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.