Apu

Herään öisin voimakkaisiin palelukohtauksiin – Mistä ne voivat johtua? Apu-klinikka vastaa

KuvatAOP
Julkaistu: 25.11.2021

Kysymys:

Olen 29-vuotias ­nainen. Olen perusterve enkä käytä mitään lääkettä säännöllisesti. En ­tupakoi tai käytä muitakaan päihteitä. Olen 168 cm pitkä ja painan 60 kg. Olen alkanut herätä öisin todella voimakkaaseen paleluun. Koko vartalo tärisee kouristuksenomaisesti kylmyydestä, ja hampaat ihan kolisevat yhteen. Palelu menee ohi ihokontaktissa tai useamman peiton alla, mutta on todella voimakasta ja säikäyttää minut ja usein myös puolisoni. Mistä tämä voisi ­johtua?

Näytä vastaus

Vastaus:

Johan piisaa kylmää sakkia. Tosin se on helppo ymmärtää, kun katselen tätä kirjoittaessani ikkunasta pimenevään iltaan, jossa tuuli terävöittää syksyn ensimmäisiä kylmäisiä.

Kun palelu viedään äärimmilleen, puhutaan horkasta. Silloin koko keho alkaa vatkata tahdosta riippumatta niin voimallisesti, että on vaikeuksia pysyä sängyssä. Tämä on yleensä merkki ­äkillisestä tulehdustaudista, joka etenkin vanhemmiten osoittautuu usein sepsikseksi eli verenmyrkytykseksi. Silloin ­lääkäriin lähdössä ei tule aikailla. Kovin usein sepsiksen hoidon alku viivästyy, koska emme tunnista sen oireita.

Mikäpä nuorta ikäistäsi vetreää naista noin paleltaa öisin? Arvatenkin olet maksimoinut unihygienian: makuuhuoneen lämpötilan, ilmanlaadun, vuoteen, vuodevaatteet ja uniasusi, jos sellaista käytät.

Tuskin podet uniapneaakaan, jossa nimensä mukaisesti esiintyy taajaan unen katkoja. En kyllä ole koskaan kuullut, että uniapneaan liittyisi herääminen paleluun. Vaihdevuotesikin siintävät parinkymmen vuoden päässä.

Kilpirauhasen vajaatoimintaan liittyy paleluoireita, mutta myös muun muassa väsymystä, painonnousua, ummetusta, sydämen sykkeen hidastumista, ihon kuivumista sekä turvotusta silmissä, kasvoissa ja säärissä. Oireet alkavat hitaasti kuukausien ja vuosien aikana, joten niitä on usein vaikea itse havaita.

Tilanteessasi on tarpeen tarkistaa kilpirauhasen toiminta sellaisen lääkärin kanssa, joka on siitä oikeasti perillä. Myös raudanpuuteanemia kannattaa sulkea ikäiselläsi naisella pois. Muita kokeita määritetään tarpeen mukaan. Ihokontaktihoito kuulostaa odotellessa läheiseltä.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.