Apu

Miten kireät lihaskalvot saa parhaiten avattua? Apu-klinikka vastaa

KuvatGetty Images
Julkaistu 9.1.2023

Kysymys:

Treenaan salilla personal trainerin kanssa, lenkkeilen ja olen muutenkin aktiivinen. Lisäksi teen vähintään kerran viikossa tunnin ohjatun kehonhuollon. Pyrin myös syömään terveellisesti ja nukkumaan riittävästi. Palautumisessa on kuitenkin haasteita, ja kärsin kireistä lihaskalvoista. Mistä kireät faskiat johtuvat ja onko niiden avaamiseen jokin tehokas keino? Entä miten voisin tehostaa palautumista?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kireät lihaskalvot ovat tuttu vaiva jokaiselle, joka on potenut säären penikkavaivaa tai juoksijan polvea. Lihaskalvo eli faskia on sidekudoksesta rakentunut levymäinen peitinrakenne. Faskia ympäröi lihaksia ja lihassäikeitä ja mahdollistaa lihasten voimansiirron. Muistan ­lukeneeni, että jopa 30 prosenttia lihasvoimasta välittyisi pelkästään faskia­rakenteiden välityksellä. Lihaskalvot ylläpitävät myös proprioseptiikkaa eli asentotuntoa, jonka avulla ihminen tunnistaa jäsentensä asennot ja liikkeet vaikka silmät kiinni.

Liikkumattomuus voi jumittaa faskioita, mutta myös runsas ­liikunta voi johtaa faskioiden kireyteen. Mikäli liikuntaharrastusten välissä ei ehdi palautua riittävästi, faskiat voivat jumiutua jopa kroonisesti siten, että tuloksena on jatkuvia lihas­kipuja tai jopa rasitusvammoja. Jumissa olevat faskiat saattavat aiheuttaa monenlaisia oireita, kuten päänsärkyä, olkanivelen ja niska-hartiaseudun kiputiloja, niveljäykkyyttä sekä lihasten kireyttä. Kun selän ja rintarangan faskiat jumiutuvat, hengitys saattaa muuttua pinnalliseksi eikä palleahengitys toimi kunnolla. Olenpa joskus nähnyt, että lihasfaskioiden käsittely on parantanut spirometriatulosta eli keuhkojen toimintaa mittaavaa rekisteröintiä, kun luinen rintakoppa on saatu käsittelyllä kunnolla liikkumaan.

Yleisimpiä syitä lihaskalvojen kireyteen ovat liiallinen tai liian vähäinen liikunta, vääränlainen treenirytmitys, yksipuolinen harjoittelu, vamman jälkitila ja epäsuotuisa kuormitustapa esimerkiksi askelluksessa tai suoritustekniikassa. Moni ei ehkä tule ajatelleeksi riittävää nesteytystä, kun puhutaan lihasten ja lihaskalvojen palautumisesta. Kuivassa kehossa myös faskiarakenteiden väliin syntyy kitkaa ja hankausta, joka altistaa kiputiloille ja vammoille.

Kysyt, miten voisit tehostaa palautumistasi. Kuulostaa siltä, että liikunta kuuluu kiinteästi arkeesi. Se on musiikkia urheilulääkärin korville. Ehdottaisin sinua tekemään kaksi asiaa faskiaongelman selättämiseksi. Ensinnäkin voisit käydä treeniohjelmaasi ja arkirutiinejasi läpi personal trainerisi kanssa ja pohtia, miten superkompensaation periaate toteutuu harjoittelussasi. Treenaatko järkevästi ja rytmitätkö harjoitteluasi oikein levon ja ateriarytmin kanssa?

Faskioiden käsittely erilaisilla palloilla tai putkirullailu on osa kehonhuoltoa, joka rentouttaa lihaksia, palauttaa lihaskalvoja ja auttaa venyttelyssä. Jos ongelma ei ratkea faskiarullauksilla ja kehonhuoltotoimilla, kannustaisin sinua etsimään hyvän hierojan ja fysioterapeutin, joka voisi arvioida kehosi ja lihastesi tilaa faskiavaivan näkökulmasta. Hyvissä käsissä tämänkaltaiset ongelmat ratkeavat kyllä joka kerta. Ne eivät estä intensiivistäkään treenaamista, kunhan ongelman juurisyy saadaan purettua.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.