Tuulilasi

Pakokaasun haju auton sisällä

Tapio Ketonen

Kysymys:

Auton sisälle tulee käynnistyksen jälkeen melko voimakas “rikkaan” pakokaasun haju. Mistähän tämä voi johtua? Auto on vasta katsastettu, eikä päästöissä ollut mitään, joten pakosarjakin varmaan ehjä. Laguna -02.

Näytä vastaus

Vastaus:

Mieleen tulee kaksi vaihtoehtoa. Joko pakokaasut pääsevät kulkeutumaan pakoputkesta ulkokautta lämmityslaitteen ilmanottoon, tai sitten pakosarjan tai pakoputken jossakin saumassa on sellainen liitos, joka on kylmänä avoinna, mutta heti lämmettyään turpoaa kiinni. Tällaisen raon olemassaolon saattaa todeta kuuntelemalla. Konepelti auuki, ja kun avustaja käynnistää moottorin, korva tarkkana kuuntelemaan. Vuoto pakoputkistossa kuuluu sitkuttavana äänenä.

Jos vuoto on ennen katalysaattoria, päästöarvoissa ei välttämättä ole mitään vikaa, sillä moottorin lambdasäätö huomioi mahdollisesti mukaan tulevan lisähapen ja säätää seosta tämän perusteella sellaiseksi, että lambda-arvo on oikea.

Julkaistu: 1.6.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.