Tuulilasi

Päiväajovalot

Tapio Ketonen

Kysymys:

Mikähän lienee käytäntö näiden päiväajovalojen käytön kanssa ? Milloin pitää kytkeä normaalit ajovalot,eli kuinka hämärässä voi vielä ajella päivävaloilla? välttämättä ajovaloja ei muista laittaa päälle jos itse vielä näkee hyvin muutoinkin. Voiko sakko rapsahtaa unohduksesta?

Näytä vastaus

Vastaus:

Valojen käytöstä on olemassa säännökset, ja kyllähän ennenkin huomiovalojen käytöstä pimeällä saattoi periaatteessa saada sakot. Ennen kuitenkin huomiovalojen kanssa oli myös seisontavalojen ja siinä samalla takavalojen oltava toiminnassa. Nyt auto voi olla takaa pimeä, kun päiväajovalot palavat, joten valvonnassa ollaan todennäköisesti tarkempia.

Valothan ovat tarpeen ennen kaikkea näkymisen vuoksi, ja huomiovalot kuten myös päiväajovalot kyllä näkyvät eteenpäin. Taaksepäin taas ei ole eroa, onko autossa ajo- vai vanhanmalliset huomiovalot päällä. Niinpä ajovaloissa pitäisikin olla automatiikka, joka kytkee ne päälle, kun olosuhteet muuttuvat hämäriksi. Uusissa Opeleissa eli ainakin Astrassa ja Insigniassa on tällainen järjestelmä, joka toimii erinomaisesti.

Julkaistu: 24.10.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.