Apu

Painonpudotus ei onnistu millään – Lisääkö lääkitykseni ruokahalua? Apu-klinikka vastaa

KuvatIsmo Pekkarinen / All Over Press
Julkaistu 16.5.2022

Kysymys:

Käytän epilepsiaan Deprakine-lääkettä. Annostus on yksi tabletti aamulla ja kaksi illalla. Kun aloitin käytön 1980-luvulla, lääkäri sanoi, että lääke voi lisätä ruokahalua. Pitääkö tämä paikkansa? Kun olen syönyt, jo tunnin parin jälkeen alkaa tehdä mieli jotain syötävää, vaikkei olisi nälkäkään. Sitten sitä menee kaapille. Olen yrittänyt laihduttaa, muuta ei siitä mitään tule. Olen 161 cm pitkä ja painan 92 kiloa. Muut lääkitykseni ovat verenpaineeseen Candesartan, kolesteroliin Atorvastatin, kilpirauhaseen Thyroxin sekä Primaspan. Lisäksi käytän ummetukseen aamuin illoin Pegorion-­jauhetta, jonka sekoitan kahviin tai mehuun. Lisääkö Pegorion ruokahalua?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kun lääkityksiä määrätään, tulee aina puntaroida tarkasti hyödyt ja mahdolliset haittavaikutukset. Tavoiteltavien hyötyvaikutusten tulee luonnollisesti ylittää selvästi mahdolliset haittavaikutukset, jotta lääkitystä voidaan käyttää. Deprakinen vaikuttava aine on valproiinihappo (valproaatti). Lääkettä on käytetty muun muassa epilepsian ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön hoidossa. Valproaatti, kuten monet muutkin mieltä tasaavat lääkkeet, voi vaikuttaa ruokahaluun ja syömistottumuksiin sekä sitä kautta ­painonhallintaan. On siis totta, että valproaatti voi lisätä ruokahalua. Toisaalta osalla potilaista valproaatti vähentää ruokahalua, joten vaikutus voi olla myös päinvastainen.

Pegorion sisältää makrogolia (polyetyyliglykolia), joka on yleisimmin käytettyjä ummetuslääkkeitä. Makrogoli sitoo vettä, jolloin suolen sisällön vesimäärä lisääntyy, ulostemassa pehmenee ja suolen toiminta vilkastuu. Makrogoli ei imeydy elimistöön vaan poistuu ulosteen mukana, joten se ei aiheuta tottumista. Pegorion itsessään ei vaikuta ruokahaluun, mutta tuntuu luontevalta ajatella, että ruokakin maistuu paremmin sen jälkeen, kun ummetuksen aiheuttamat suolen venytysoireet ja vatsakivut helpottavat.

Lääkitys on varmasti paikallaan, kun lääkäri on sen päätynyt määräämään. Monet lääkitykset, myös osa mainitsemistasi, aiheuttavat suolen toiminnan hidastumista ja ummetusta. Ummetuksen hoidossa elintapojen merkitystä ei kuitenkaan voi korostaa liikaa. Riittävä vedenjuonti (vähintään 1,5 litraa päivässä), säännöllinen liikunta ja monipuolinen ravitsemus tukevat suoliston hyvinvointia ja samalla myös painonhallintaa.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.