Apu

Pahoinvointi jatkuu aina vain, missä syy? Kysy Kiminkiseltä

KuvatA-lehtien kuva-arkisto
Julkaistu: 20.3.2020

Kysymys:

Olen 65-vuotias nainen. Pahoinvointini alkoi keväällä 2017. Tehtiin tutkimuksia, ja sain lääkkeeksi Spirivaa ja Bufomixia. Pahoinvointi paheni ja kesti viikkoja. Vuoden 2018 alussa tutkittiin taas, pahoinvointi jatkui, mutta muuta ei löytynyt. Vuonna 2019 sain lääkärikäynnin jälkeen lähetteen neurologille. Ei löytynyt vikaa. Syksyn mittaan väsymys on vaivannut aamusta iltaan. Syöminen on vaikeaa, ja nukun melkein 11 tuntia. Makuuasennossa olo helpottaa. Syön vähän aamuisin ja muuten ihan normaalisti välipalaa ja päivällisen. Ulkoilen minimaalisesti. Olen käynyt neljällä lääkärillä mutta en ole saanut apua. Sanoitte jossain aikoinaan, että pitäisi saada diagnoosi. Verenpaineeni on 140/85 aamulla ja 130/80 illalla.

Näytä vastaus

Vastaus:

Elämä on abstraktia ja sisältää sen verran paljon muuttujia, ettei yksilöä voi läheskään aina sijoittaa diagnoosiluettelon raameihin – ja hyvä niin.

Miten määritellään hyvin- ja pahoinvointi? Takalan Heikin mukaan huonossa seurassa ihminen ikään kuin viihtyy paremmin, jolloin huono seura todentuukin lopulta joskus hyväksi. Näkökulmia on paljon ja jokaisella omansa.

Itselläni on tapana panostaa ajankäytön ehdoin potilaan esitietoihin. Jos hän vaikuttaa hämmentyneeltä kysymystulvasta, tarjoan maksuttoman tiedonannon: ”Meistä kahdesta Sinä olet ainoa, joka tietää sen, miltä Sinusta tuntuu.” Potilas toisaalta ei ole läheskään aina paras asiantuntija siinä, mistä se johtuu. Juuri sen vuoksi asiantuntijan pakeille hakeudutaan. Jos tämän käsitys ei potilasta miellytä, saatetaan singahtaa yksityislääkäreitä kiertävälle radalle. Tietenkin potilaalla on oikeus toiseen mielipiteeseen, joka on joskus välttämätönkin, mutta jos kiertue käy loputtomaksi, jotakin on pahasti vialla.

Arvannet esipuheesta, että haluaisin tietää, mitä oikeasti tarkoitat pahoinvoinnilla. Helpointa on yhdistää se noroviruksen provosoimaan ylemmän ruokailuputken tyhjentymiseen, vatsalaukun tähystykseen, matkapahoinvointiin ja migreenin tai Ménièren taudin aiheuttaman kohtauksen oksennusrefleksiin.

Äidilläni oli tapana todeta, että tietyissä tilanteissa hänen mieltään käänsi, mikä aiheutti lapsessa ahdistuneen olon. Se oli kuitenkin sattuva kuvaus henkisestä pahoinvoinnista.

Koska oireesi on jatkunut kolmisen vuotta, se ei todennäköisimmin aiheudu välittömästi henkeä uhkaavasta sairaudesta. Saamasi ”piiput” kuuluvat hankalampaa keuhkoahtaumatautia tai joskus astmaa sairastavan lääkearsenaaliin. Sinänsä niillä ei ole tekemistä pahoinvoinnin hoidon kanssa, ellei siksi luokitella fyysistä ahdashenkisyyttä, jota on tarkoitus helpottaa.

Seuraavaksi kerrot neurologin tutkineen vaivaasi. Pahoinvointi voisi liittyä kohonneeseen aivopaineeseen, joka kyllä on yleensä akuutimman sairauden merkki. Voisin olettaa, että pääkoppasi lienee tutkittu magneetinvaraisesti.

Nyt podet ääretöntä väsymystä. Ymmärtänet, että väsymyksen syistä voisi kirjoittaa tiiliskivikirjan. Päällimmäiseksi suljetaan pois todennäköisimmät syyt: sokeritauti, kilpirauhassairaudet, munuaisten, lisämunuaisten, maksan ja sydämen vajaatoiminta, pahanlaatuiset kasvaimet, depressio, uniapnea jne.

Jos olet käyttänyt oireesi keston ajan jotakin lääkettä, kannattaisi kokeilla valmiste kerrallaan vaihtoa johonkin toiseen. Tapauksessasi pahoinvoinnin liittyminen esim. Coveram-verenpainelääkkeeseen ei ole kovin todennäköistä, mutta mahdollista se on. Yksilökohtaisesti mikä tahansa lääke voi aiheuttaa lähes mitä oireita hyvänsä.

Koska voit kuvauksesi perusteella todella epätyydyttävästi, pidän tarpeellisena, että hakeudut jatkossa yhden ja saman lääkärin hoitoon – sellaisen, jonka kanssa tunnet yhteistyön toimivan. Sinun tulee hyväksyä, jos tarpeen, sekin, ettei sellaista diagnoosia saada, joka Sinua tyydyttäisi. Kuten sanottua, pahoinvointia on monta lajia, ja huomioon on otettava koko elämisen kirjo.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.