Kysymys:
Kymmenvuotias poikani on erittäin allerginen pähkinöille. Hän joutui kerran hengitysvaikeuksien vuoksi ambulanssilla sairaalaan sen jälkeen, kun oli syönyt pähkinöitä. Nyt pelkään, että hän ostaa vahingossa esimerkiksi suklaata, jossa on pähkinää. Onko ulkomaisten elintarvikkeiden tuoteselosteissa maininta, jos ne sisältävät pieniäkin määriä pähkinää? Oletan, että kotimaisissa tuotteissa näin on. Miten allergisilta reaktioilta voisi välttyä mahdollisimman hyvin?
Vastaus:
Ymmärrän huolesi. Pähkinäallergia on yleensä lievä, mutta voi vaikeimmissa tapauksissa aiheuttaa kuvaamasi vakavan hengitysvaikeuden. EU:ssa elintarvikkeiden valmistajilla ja markkinoijilla on velvollisuus ilmoittaa ainesosaluettelossa, jos tuote sisältää tai edes saattaa sisältää pähkinää tai muuta yleisesti allergisoivaa ainetta.
Ainesosaluettelossa allergioita ja intoleransseja aiheuttavat aineet tulee ilmoittaa selkeästi muusta luettelosta erottuvalla tavalla esimerkiksi kirjasinlajilla, kirjasintyylillä tai taustavärillä. Näin lienee myös lähes kaikissa EU:n ulkopuolisissa maissa, koska pähkinäallergia on vaarallinen ja verrattain yleinen useimmissa väestöissä. Noin 1–2 prosenttia suomalaisista sairastaa sitä. Varmuutta muiden maiden käytännöstä minulla ei kuitenkaan ole.
Pähkinän välttäminen voi olla haasteellista. Esimerkiksi ravintolassa pesto ei ehkä sisälläkään pinjansiementä vaan pistaasipähkinää. Kaukaa haettua ei ole sekään, että pieneltä valmistajalta on epähuomiossa jäänyt merkitsemättä tuoteselosteeseen pähkinämerkintä.
Pähkinää voi joutua vahingossa tuotteeseen myös tuotantoprosessin aikana. Pähkinäjäätelön kauhaa voidaan käytetään vahingossa muun jäätelön ottamiseen tai jotain vastavaa. Esimerkit auttavat ymmärtämään, miten haavoittuvaa pähkinäallergisen elämä saattaa olla.
Mielestäni vakavasta allergiasta kärsivän tulisi kantaa mukanaan adrenaliini-injektoria (Epipen, Jext, Emerade) ja tiedottaa allergiastaan läheisilleen, ystävilleen sekä koulu- tai työkavereilleen. Luokanopettajan olisi hyvä tietää allergiasta sekä se, mistä adrenaliinikynä löytyy ja miten sitä käytetään.
Voisi olla myös hyvä idea selvittää, voiko omalla paikkakunnalla hakeutua pähkinäallergian siedätyshoitoon. Onnistuessaan siedätyshoito olisi mahdollisesti parasta onnettomuuksien ja vakavien tilanteiden ehkäisyä. Pähkinäallergian siedätyshoito ei ole vielä kuitenkaan laajasti käytössä, koska kunnollisia tutkimuksia sen turvallisuudesta ja tehosta on verrattain vähän. Toivottavasti tilanne korjaantuu lähivuosina.
Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat:
- Reijo Laatikainen, ravitsemus
- Jatta Rautkorpi, naistentaudit
- Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
- Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
- Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.
Kysy ja asiantuntijamme vastaavat
Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.