Apu

Lapseni on erittäin allerginen pähkinöille – Mitä pitää ottaa huomioon, ettei hän söisi niitä vahingossa? – Apu-klinikka vastaa

Julkaistu: 3.9.2021

Kysymys:

Kymmenvuotias poikani on erittäin allerginen pähkinöille. Hän joutui kerran hengitysvaikeuksien vuoksi ambulanssilla sairaalaan sen jälkeen, kun oli syönyt pähkinöitä. Nyt pelkään, että hän ostaa vahingossa esimerkiksi suklaata, jossa on pähkinää. Onko ulkomaisten elintarvikkeiden tuote­selosteissa maininta, jos ne sisältävät pieniäkin määriä pähkinää? Oletan, että kotimaisissa tuotteissa näin on. Miten allergisilta reaktioilta voisi välttyä mahdollisimman hyvin?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ymmärrän huolesi. Pähkinäallergia on yleensä lievä, mutta voi vaikeimmissa tapauksissa aiheuttaa kuvaamasi vakavan hengitysvaikeuden. EU:ssa elintarvikkeiden valmistajilla ja markkinoijilla on velvollisuus ilmoittaa ainesosaluettelossa, jos tuote sisältää tai edes saattaa sisältää pähkinää tai muuta yleisesti allergisoivaa ainetta.

Ainesosaluettelossa allergioita ja intoleransseja aiheuttavat aineet tulee ilmoittaa selkeästi muusta luettelosta erottuvalla tavalla esimerkiksi kirjasinlajilla, kirjasintyylillä tai tausta­värillä. Näin lienee myös lähes kaikissa EU:n ulkopuolisissa maissa, koska pähkinäallergia on vaarallinen ja verrattain yleinen useimmissa väestöissä. Noin 1–2 prosenttia suomalaisista sairastaa sitä. Varmuutta muiden maiden käytännöstä minulla ei kuitenkaan ole.

Pähkinän välttäminen voi olla haasteellista. Esimerkiksi ravintolassa pesto ei ehkä sisälläkään pinjansiementä vaan pistaasipähkinää. Kaukaa haettua ei ole sekään, että pieneltä valmistajalta on epähuomiossa jäänyt merkitsemättä tuote­selosteeseen pähkinämerkintä.

"Vakavasta allergiasta kärsivän tulisi kantaa mukanaan adrenaliini-­injektoria (Epipen, Jext, Emerade) ja tiedottaa allergiastaan läheisilleen, ystävilleen sekä koulu- tai työkavereilleen."
Reijo Laatikainen, ravitsemusterapeutti

Pähkinää voi joutua vahingossa tuotteeseen myös tuotantoprosessin aikana. Pähkinä­jäätelön kauhaa voidaan käytetään ­vahingossa muun jäätelön ottamiseen tai jotain vastavaa. Esimerkit auttavat ymmärtämään, miten haavoittuvaa ­pähkinäallergisen elämä saattaa olla.

Mielestäni vakavasta allergiasta kärsivän tulisi kantaa mukanaan adrenaliini-­injektoria (Epipen, Jext, Emerade) ja tiedottaa allergiastaan läheisilleen, ystävilleen sekä koulu- tai työkavereilleen. Luokanopettajan olisi hyvä tietää allergiasta sekä se, mistä adrenaliinikynä löytyy ja miten sitä käytetään.

Voisi olla myös hyvä idea selvittää, voiko omalla paikkakunnalla hakeutua pähkinäallergian siedätyshoitoon. Onnistuessaan siedätyshoito olisi mahdollisesti parasta onnettomuuksien ja vakavien tilanteiden ehkäisyä. Pähkinäallergian siedätyshoito ei ole vielä kuitenkaan laajasti käytössä, koska kunnollisia tutkimuksia sen turvallisuudesta ja tehosta on verrattain vähän. Toivottavasti tilanne korjaantuu lähivuosina.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.