Tuulilasi

Päästöt

Tapio Ketonen

Kysymys:

Onko nykymoottoreissa pakokaasun takaisinkierrätys systeemit ( EGR ). Vai hoitaako nyky dieseleissä hiukkassuodattimet saman asian? Mites suoraruiskubensat ? Olen nähnyt erään dieselauton imusarjan aikoinaan ja se oli järkyttävän karstainen.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyllä EGR on edelleen käytössä dieseleissä. Hiukkassuodattimet eivät hoida EGR:n tehtäviä, EGR pyrkii alentamaan moottorin palamisjämpötilaa syöttämällä pakokaasuja imuilman joukkoon. Näin vähennetään palamisessa syntyvien typen oksidien määrää. Järjestelmän pahimpia ongelmia on juuri tuo karstoittuminen. Ei ole suuri ihme, että EGR-venttiilit tuppaavat jumittumaan.

Bensasuorasuihkuissa typen oksidit hoidetaan katalysaattorissa, mutta dieseleissä ei toimi samanlainen kolmitoimikatalysaattori kuin bensakoneissa. Raskaassa kalustossa on jouduttu ottamaan käyttöön SCR-järjestelmä, jossa pakoputkistoon ruiskutetaan urealiuosta. Se pelkistää typen oksideja vapaaksi typeksi, jota ilmassa on mormaalisti 78 prosenttia.

Julkaistu: 1.12.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.