Terveys ja hyvinvointi
Onko diabeteksen ja lihavuuden tulossa vielä parempia lääkkeitä kuin Ozempic?
Julkaistu 28.5.2023
Apu Terveys

Kysymys:

Tyypin 2 diabeteksen hoidossa käytetyn Ozempic-lääkkeen perässä on juostu apteekista toiseen, koska monilla lääke myös laskee painoa. Onko tulossa vielä parempia lääkkeitä kakkostyypin diabeteksen ja lihavuuden hoitoon?

Vastaus:

Ei voida sanoa, että mikään yksittäinen lääke tai edes lääkeaineryhmä olisi toista parempi. Tyypin 2 diabetesta sairastavan hoidossa tulee arvioida suositeltavin hoitomuoto yksilöllisesti verensokeritason, painon ja liitännäissairauksien, kuten diabeteksen munuaissairauden, sydämen vajaatoiminnan tai valtimosairauksien, perusteella.

Tietoa sopivimman lääkkeen valinnasta on tullut lisää. Saatavilla on tehokkaita lisäsairauksien riskiä vähentäviä lääkkeitä ja myös muita suolistohormonilääkkeitä kuin mainitsemasi valmiste. Virtsaan glukoosia eli sokeria poistavia SGLT2-estäjiä suositellaan, jos potilaalla diabeteksen lisäksi sydän- tai munuaissairaus tai riski sairastua niihin.

Insuliinihoidon kehitys tuonee lähivuosina apteekkeihin kerran viikossa pistettävän pitkävaikutteisen insuliinin. Suolistohormoneissa tullee lisää valinnanvaraa, sekä uusia lääkevalmisteita että uusia vaikuttavia aineita.

Diabetesliitto

Kysymyksiin vastasi Diabetesliiton asiantuntijaylilääkäri Elina Pimiä. Diabetesliitto yhdistää diabetesta sairastavat, heidän läheisensä ja diabeteksen hoidon ammattilaiset. Diabetesliitto on noin 50 000 jäsenen potilas- ja kansalaisjärjestö, johon kuuluu satakunta paikallista yhdistystä, kolme valtakunnallista yhdistystä ja neljä ammatillista yhdistystä.

Lue lisää: diabetes.fi

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.