Tuulilasi

Ovien jäätymisen syynä usein kosteuden pääsy lukkoihin

Kysymys:

Omistan uutena hankitun VW Golf Variant vm.03- henkilöauton eli kys. on IV- korimallin auto. Ko. autossa on heti takuuajan jälkeen talvella ovien lukitus jäätynyt niin, että ain. yksi takaovista on avautunut jolloin kuljettajan paikalle täytyi mennä sitä kautta.

Yllätys oli suuri kun ovet eivät avautuneet myöskään sisältä joten myös ulos jouduttiin konttaamaan takaoven kautta. Tämä tapahtui kaksi kertaa lyhyen ajan sisällä. Autossa on kaukosäätöinen keskuslukitus ja myös tässä ongelmatilanteessa lukot näennäisesti toimivat oikein eli kaikki napit ovissa nousivat komeasti ylös. Mielestäni kyseessä on vakavan turvallisuusriskin sisältävä tyyppivika.

Maahantuoja kuitenkin kieltää kys. autotyypissä olevan norm. poikkeavaa jäätymisherkkyyttä ottamatta kantaa em. turvallisuusriskiin. Mitä mieltä on Ketonen, tulisiko valm./ maahantuojan korjata vialliset ajoneuvot? Saako lukitusjärjestelmässä piillä kuvatunlainen “ominaisuus” etteivät ovet aukea sisältä eikä ulkoa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Lukkojen jäätyminen on poikkeustilanne, jonka syytä on vaikea jälkikäteen selvittää. Ilmeisesti lukkoihin on päässyt niin paljon kosteutta, että lukitussalvat eivät ole liikkuneet, vaikka lukitusvivut ovatkin olleet auki-asennossa.

Tyyppiviasta en uskoisi olevan kysymys, sillä näitä Golfeja on sentään paljon liikenteessä, eikä näistä jäätymisistä ole kuulunut juttuja kovinkaan paljon. Ehkä pikemminkin ko. auton sivuikkunoiden pyyhkijätiivisteet eivät ohjaa kosteutta riittävän hyvin oven ulkopuolelle, ja sisään valuva vesi päätyy lukkoihin.

Sivuikkunoiden alareunojen tiivisteiden tarkastaminen voisi olla aiheellista, ja lukot pitäisi kyllä irrottaa. Vanhat kovettuneet rasvat pitäisi poistaa ja korvata uusilla. Samalla voisi ehkä tutkia, onko lukkojen yläpuolella riittävä suojaus veden valumista vastaan. Vaiva voi tosin johtua myös kosteuden tiivistymisestä, jolloin suojaamisesta ei ole apua.

Julkaistu: 13.6.2007