Terveys ja hyvinvointi
Ovatko valmisruoat epäterveellisiä? Syön niitä usein, koska en ehdi ja jaksa laittaa ruokaa – Apu-klinikan ravitsemusasiantuntija Reijo Laatikainen vastaa
22.4.2020
 |
Apu

Kysymys:

Syön valmisruokia useamman kerran viikossa, koska en vain ehdi ja jaksa laittaa ruokaa. Syön pinaatti- ja lohikeittoja, makaronilaatikkoa, kana-riisiaterioita ja joskus pakastepizzaa. Ovatko nämä kovin epäterveellisiä? Saako niistä tarvittavat ravintoaineet?

Vastaus:

Valmisruoilla on ehkä tarpeettoman huono maine. Niiden keskeiset akilleenkantapäät ovat seuraavat: proteiinin määrä on usein vaatimaton itse tehtyyn verrattuna, hiilihydraatti tuppaa olemaan valkoista ja vähäkuituista, ja joskus tyydyttynyttä rasvaa ja suolaa on liikaa.

Valmisruoat vaativat yleensä myös runsaan annoksen kasviksia kyytipojakseen, ellei kyse ole kasviskeitosta. Esimerkiksi iso porkkana ja parsakaalin pala täydentävät ateriaa mukavasti.

Suolaa olisi hyvä olla ateriassa korkeintaan 1 g/100 g, keitoissa alle 0,8 g/100 g ja tyydyttynyttä rasvaa korkeintaan kolmannes kaikesta rasvasta. Proteiinipitoisuutta voi arvioida laskemalla, paljonko annoksesta saa sitä. Asia selviää tuoteselosteesta. Pitäisin aikuiselle viitteellisenä alarajana 15 grammaa proteiinia per ateria.

Näitä kaikkia asioita kannattaa katsoa pakkauksesta. En olisi kovin huolissani lisäaineista, vaikka kansalaisten huoli tuntuukin kohdistuvan eniten niihin.

Valmisruokien kaloripitoisuus on harvemmin yhtään suurempi kuin itse tehtyjen. Melko varmaa on, että einesruokien kalorimäärät ovat keskimäärin vähäisempiä kuin ravintolaruokien. Suomessa viime vuonna tehdyn tutkimuksen mukaan keskimääräinen ravintola-annos, olipa kyse pikaruoasta tai ”hienommasta” ateriasta, sisältää yli tuhat kaloria.

Valmisruokien kaloripitoisuus per annos vaihtelee kovin. Monissa keitoissa kalorimäärä on 150–300 kcal/annos ja laatikoissa 400–600 kcal/annos. Suuresta 400 gramman einespizzasta saa kuitenkin helposti 1000 kcal.

Suomalaisessa joukkoruokailusuosituksessa ajatellaan, että pääateriasta saisi keskimäärin 600 kaloria. Tähän toki lasketaan myös lisukkeet, kuten maito, leivät ja salaatinkastikkeet.

Suositan käyttämään pakastevihanneksia einesaterioiden lisukkeena, jos jaksaminen ja aika on kovasti kortilla. Ne ovat helppo tapa lisätä kasviksia aterialle.

Jos valmisruokia syö vaikkapa 3–4 kertaa viikossa ja loput 10–11 pääateriaa ovat terveellisiä kotiaterioita, ei ole suurempaa huolta. Ravintoaineiden saanti on riittävää, kun muistaa yleiset suositukset: syö vähintään 500 g hevi-tuotteita päivässä ja suosi täysjyvää, papuja, pähkinöitä, öljyä, margariinia, vähärasvaisia maitotuotteita ja kalaa.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.