Apu

Ovatko kotimaiset mansikat parempia kuin ulkomaiset? – Saanko ulkomaan marjoista terveyshyötyjä? – Apu-klinikka vastaa

KuvatFotolia
Julkaistu: 31.7.2021

Kysymys:

Sanotaan, että oma maa mansikka, mutta kotimaisten marjojen sesonki on lyhyt ja hinta usein melkoinen. Sen sijaan tuontimansikoita saa keväästä kesään ja joskus muulloinkin hyvin edullisesti. Syön niitä rasiakaupalla. Kuinka terveellisiä ulkomaiset mansikat ovat? Ovatko kotimaiset mansikat hurjasti parempia? Kotimaisten mansikoiden pakastaminen talveksi ei ole vaihtoehto, sillä marjojen rakenne menee pakkasessa epämiellyttäväksi mössöksi. Haluan marjani kiinteinä, mutta saanko ulkomaan marjoista terveyshyötyjä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyllä saat. Useat marjoja koskevat tutkimukset, joissa marjojen on havaittu edistävän eri tavoin terveyttä, on tehty ulkomaisissa yliopistoissa ulkomaisilla marjoilla.

Ei ole mitään erityistä syytä, miksi ulkomaisten marjojen ravintoaine- ja fytokemikaalipitoisuudet (terveyttä eri tavoin edistävät kasviperäiset aineet) olisivat ratkaisevasti alempia kuin meidän vastaavien. Toki meiltä löytyy marjoja, joita harvemmin ulkomailla näkee tarjolla, esimerkiksi lakka ja metsämustikka – jonka korvaa ulkomailla usein pensasmustikka. Pensasmustikassa ei ole niin paljon antosyaaneja (mustikan väriaine, ja samalla terveysaine) kuin metsämustikassa.

"Suomalaiset mansikat ovat maultaan makeampia kuin keski- tai etelä-eurooppalaiset. En ole kuitenkaan löytänyt tutkimusnäyttöä siitä, että suomalaiset mansikat olisivat terveellisempiä kuin muissa maissa kasvaneet."
– Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen –

Kotimaiset saattavat teoreettisesti olla vapaampia torjunta-aineiden jäämistä. Muissa elintarvikeryhmissä on nimittäin havaittu, että Pohjolassa tuotetuissa elintarvikkeissa on vähemmän torjunta-ainejäämiä tai muita mahdollisesti terveyden kannalta haitallisia aineita, kuten raskasmetalleja. En ole täysin vakuuttunut, että marjojen kohdalla on näin. Tietääkseni kotimaisten ja ulkomaisten marjojen ravintoainepitoisuuksia ei ole vertailtu kattavasti.

Suomalaiset mansikat ovat maultaan makeampia kuin keski- tai etelä-eurooppalaiset. En ole kuitenkaan löytänyt tutkimusnäyttöä siitä, että suomalaiset mansikat olisivat terveellisempiä kuin muissa maissa kasvaneet, tai että suomalaisissa mansikoissa olisi paremmat ravintoarvot.

Syö vain ulkomaisia marjoja, ne tuskin ovat ratkaisevasti heikompia terveyden kannalta. Ole kuitenkin varovainen ulkomaisiin marjoihin liittyvien mikrobivaarojen, noroviruksen ja A-hepatiittivaaran vuoksi.

Pese marjat ennen käyttöä, ja etenkin Itä-Euroopasta peräisin olevat pakastevadelmat on syytä keittää norovirusriskin vuoksi.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.