Terveys ja hyvinvointi
Ovatko apteekin vitamiinit parempia kuin ruokakaupassa myytävät valmisteet?
2.11.2023
 |
Apu

Kysymys:

Onko ravintolisissä eroja? Syön kalsiumia ja 50 mikrogramman D3-vitamiinia. Aiemmin olen ostanut vitamiinit apteekista, mutta huomasin, että niitä myydään ruokakaupassakin. Hintaero ihmetyttää kovasti. Apteekissa hinta on 26,50 e / 230 kpl ja ­kaupassa 2,60 e / 120 kpl. Kysyin syytä hinta­eroon apteekissa. Farmaseutti vastasi, että kaupan vitamiinit ovat ravintolisiä. No, niinhän lukee myös apteekin ­purkissa. Täyttyykö vitamiinitarpeeni halvemmilla tableteilla?

Vastaus:

Moni ajattelee helposti, että apteekista ostetut valmisteet ovat aina luotettavampia kuin ruokakaupasta ostetut. Osa tuotteista on kuitenkin täysin samanlaisia, eikä ostopaikalla liene silloin merkitystä. Meillä ei ole tutkittu, ovatko kotimaisissa ruokakaupoissa myytävien valmisteiden vitamiinipitoisuudet yhtä hyviä, huonompia vai parempia kuin apteekkituotteissa. Itse ajattelen, että todennäköisesti kyse on kutakuinkin yhtä hyvistä valmisteista.

Eri valmisteiden todellisissa vitamiini- ja kivennäisainemäärissä saattaa olla pieniä eroja, vaikka ilmoitettu pitoisuus olisi sama. Kymmenisen vuotta sitten kohistiin, kun kävi ilmi, että sekä kaupoista että apteekeista ostetuissa D-vitamiinivalmisteissa oli jopa 20 prosentin eroja puoleen ja toiseen vitamiinin pitoisuudessa. ­Siihen ei saatu selvyyttä, ovatko apteekkien tuotteet lainkaan parempia kuin ruokakaupoista ostetut. Tosin 20 prosentin ero ei ole aivan ratkaisevan suuri, vaikka se koskisi muitakin valmisteryhmiä.

Apteekeissa myydään vitamiineja ja kivennäisaineita ravintolisinä aivan samoin kuin kaupoissa. Lääketehtailla on kuitenkin mahdollisuus rekisteröidä vitamiinivalmiste myös lääkkeeksi, vaikka samankaltaista valmistetta saa myös ­kaupoista ravintolisänä. Toisin sanoen jotkin vitamiini- ja kivennäisainevalmisteet voidaan luokitella apteekissa lääkkeiksi, vaikka ne ovat samaa tavaraa kuin kaupan tuotteet. Lääkkeeksi nimeäminen ei tee valmisteesta parempaa.

Lähtökohtaisesti vitamiini- tai kivennäisainevalmisteet tuodaan markkinoille elintarvikelainsäädäntöön kuuluvina ravintolisinä, ei lääkelain sääteleminä lääkkeinä. Lääkkeillä on omat markkinointimääräyksensä, joten joskus valinta lääke- ja ravintolisäluokan välillä voi olla tehty puhtaasti jostakin markkinointiin ­liittyvästä syystä.

Apteekeissa on toki myynnissä erityisvalmisteita, joiden kaltaisia ei saa kaupoista. Esimerkiksi jokin ­rautavalmiste on saattaa olla tavallista hellempi vatsalle, ja sitä saa vain apteekeista. Myös jokin B-vitamiinivalmiste voi olla rekisteröity lääkkeeksi, koska se ­sisältää suuret määrät vitamiineja, eikä samanlaista myydä siksi kaupoissa. ­Joidenkin valmisteiden erityispiirteet ­voivat siis selittää joskus hintaeroa.

Loppukaneettina totean silti, että ­mainitsemiesi D-vitamiinin ja kalsiumin saanti todennäköisesti täydentyy hyvin halvemmillakin tableteilla

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.