Apu

Osteoporoosi aiheuttaa kipuja – mikä avuksi, Kiminkinen?

KuvatAdobe Stock

Kysymys:

Hei, olen 73-vuotias nainen. Minulla on osteo­poroosi ja skolioosi, jonka vuoksi olen lyhentynyt 11 cm. Lääkitys osteoporoosiin on piikki puolen vuoden välein, lisäksi D-vitamiinia ja kalkkitabletteja. Lääkkeet eivät ole auttaneet kovin hyvin, mutta hillitsevät kuitenkin taudin etenemistä. Liikun paljon, hiihdän ja pyöräilen, kerään marjoja ja sieniä. Oletan, että liikunta vahvistaa luita ja lihaksia. ­Lisäksi venyttelen ja teen tasapainoharjoituksia.

Kävely ja seisominen on välillä vaikeaa kivun vuoksi. En pysty kävelemään pitkiä matkoja, yritän käydä kaupassa kilometrin päässä. Silloinkin alaselkään alkaa koskea, ­mutta sinnittelen sauvojen kanssa, niiden varassa voi ­lepuuttaa selkää. Monesti ­lenkiltä tultua koskee kovasti. Kipu menee levolla ohi. Levossa ei yleensä koske ja muutenkin on aikoja, jolloin unohtaa kivun. Onko tähän mitään helpotusta, vai onko kuolema ainoa parantaja? Lievemmän kivun olen tottunut kestämään. Yritän pitää itseni ­kunnossa, ettei tarvitsisi vielä mennä hoitopaikkaan. Saako enää hyvää hoitoa nykyään ollenkaan, vai odotetaanko vain loppua?

Näytä vastaus

Vastaus:

Lanneveden Laihankylän ­viisaaksi mainittu Heikki J. ­Takala sanoo usein sattuvasti. Osteoporoosista hän lausahtaa: ”Ei tarvitse emänniltä kuin rippiruusut kuihtua, niin alakaa jo se osteopororoosi.”

Sukupuolihormonit ovat ­elämän eliksiiri. Ne pitävät yllä luustoa ja miehellä kolmattakin jalkaa (jos testosteroni huitelee niukkuuden partaalla). Naisilla estrogeenin tuotanto hiipuu melko nopeasti vaihdevuosissa. Jos luusto on valmiiksi heiveröinen, ei se siitä enää vahvene, joten naisen on huolehdittava D -vitamiinin ja kalsiumin saannista, reippaasta liikkumisesta ja tupakoimattomuudesta koko ikänsä, jos aikoo osteoporoosilta ja sen aiheuttamalta murtumariskiltä välttyä. Hormonien kannalta miehistä sukeutuu vanhemmiten naisia (rinnat kasvavat) ja naisista miehiä (parta kasvaa). Toki ilmiasujen vaihtelu on ­yksilötasoista.

Vaikka luuston suoranainen vahvistaminen on vaikeaa vaihdevuosi-iän jälkeen, sen haurastumista voi merkittävästi hidastaa kuvaamillani lisäravinteilla, suositellulla ravinnolla, liikkumalla monipuolisesti sekä tarvittaessa lääkityksellä. Itse käytät ilmeisesti Proliaa pistoksina puolen vuoden välein. Valmiste estää luun hajoamista. Lääkkeen aikana tulee huolehtia riittävästä kalsiumin ja D -vitamiinin saannista. Ennen jokaista pistosta tulee tarkistaa veren kalsium, koska lääke voi aiheuttaa sen vajetta. Kokonaishoidon kestoksi suositellaan maksimaalisesti viittä vuotta.

Toimit täydellisesti oikein: liikut vaikka sitten kontaten ja varot kaikin keinoin kaatumasta. Kuvauksesi perusteella elät kaikin puolin niin hyvin kuin osteoporoosin kanssa vain voi.

Kipu syö ihmistä. Kuvaat kuitenkin, että lepo auttaa ja ­ilmeisesti pärjäät yöt. Suositan mahdollisimman hyvää petiä, erityisesti sellaista suomalaista moottoroitua ja täydellisen yksilöllisesti juuri sinulle suunniteltua. Sellaiseen kannattaa panostaa, sillä virkistävät yöunet ovat yksi elämän peruspilareista. Muut ovat suositeltu ravitsemus ja liikkuminen. Näillä kolmella kansa pärjäisi jo pitkälle, jos niitä noudatettaisiin.

Tapauksessasi kaikkia liikkumiseen liittyviä kipuja ei varmaankaan pystytä kokonaan poistamaan. Mielestäni sinulla kuuluisi olla oma valmentaja: fysioterapeutti ja tarvittaessa voisit käyttää myös asiansa todella osaavaa manuaalista hoitajaa. Fysioterapeutin luona tapahtuvat säännölliset vaikka harvemmatkin käynnit takaisivat Sinulle oikeanlaiset apuvälineet ja vaikkapa korsetit, joilla voitaisiin rankasi virheasentoa ­korjata ja kipuja lievittää.

Kipulääkitystäkin tarvitaan. Siinä pitää olla tarkkana, ettei käytä sellaisia valmisteita, jotka saattavat kaataa (opioidit) ja aiheuttaa riippuvuutta, vaikka pakosta niitäkin on joskus käytettävä. Silloin turvallisin on laastari, josta lääkeaine ­vapautuu hiljalleen (vaihto ­viikon välein). Kodeiinia sisältävää Panacodia (ja vastaavia) pitää karttaa. Kodeiini muuntuu elimistössä morfiiniksi. Suomalaisista 87 % on nopeita ja 7 % erittäin nopeita metaboloijia. Heillä riskit ovat ­suuret. Toistaiseksi vain harva tietää oman perimänsä, ja testi on kallis.

Peruslääke on parasetamoli, joskaan sen teho yksinään ei ole kummoinen. Sekin on liika-annosteltuna maksamyrkky, joten seniorilla vuorokausiannos ei saisi ylittää kahta grammaa. Tulehduskipulääkkeitä tulee käyttää varoen ja tarvittaessa, kuten periaatteessa muitakin kipulääkkeitä. Särkyvoiteista voi olla hyötyä. Itse suosin ­reumaatikkona sellaista sinivalkoista tuubia, jota saa myös joistakin kaupoista, joissa se on halvempaa kuin apteekissa.

Julkaistu: 6.10.2019

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.