Tuulilasi

Opel Astran vm. 2005 kytkin

Opel Astran vm. 2005 kytkin

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kestääkö Opel Astran Easy-Tronic vaihteistolla kytkin todella huomattavasti lyhyemmän aikaa kuin manuaalivaihteistolla varustetussa autossa.Merkkihuollossa kerrottiin joskus että kytkin voi olla lopussa jo 70.000 km ajetussa autossa.Kyseisellä vaihteistolla varustetussa autossa täytyy ilmeisesti tehdä kytkimen kohdistus joissakin huolloissa.Mikä lienee oikea kohdistusväli,olen saanut hieman ristiriitaista tietoa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Easytronic on automaattikytkimellä ja automatisoidulla vaihteensiirrolla varustettu ns. robottivaihteisto, perusrakenne on samanlainen kuin tavallisessa manuaalivaihteistossa. Siinä ei ole momentinmuunninta, joka sietää loputtomiin luistattamista, siinähän voima siirtyy öljyn välityksellä turbiinipyörältä toiselle. Easytronicissa samoin kuin VW:N DSG-vaihteistoissa luistatus tapahtuu luistattamalla kytkinlevyä siten, että sitä vauhtipyörään puristavaa paineasetelmaa pidetään tavallista löysemmin puristettuna, jolloin kytkinlevy ei pyöri samaa nopeutta kuin moottori.

Kytkimen kestävyys riippuu hyvin paljon käyttötavasta. Usein tällaisella vaihteistolla varustettua autoa käytetään aivan kuin perinteisellä momentinmuunninvaihteistolla varustettua. Tavallinen automaatti ei pane pahakseen hidasta ryömittämistä, mutta tavalliselle levykytkimelle tällainen on myrkkyä. Jos autolla ajetaan normaalisti turhia luistattamatta, kytkin kestää normaaliin tapaan.

En valitettavasti yleensäkään pysty vastaamaan eri automallien yksityiskohtaisia huoltotoimenpiteitä koskeviin tiedusteluihin, enkä ylipäänsä tiedä, mitä tuo mainittu kohdistus tässä yhteydessä tarkoittaa tai miten se tehdään. Paras tieto oikeista säätöarvoista pitäisi olla merkkihuoltojen käytettävissä. Kyseessä lienee sen verran harvinainen toimenpide, ettei se monellakaan yleiskorjaamolla onnistu aivan tuosta vain, opiskelua se vaatii heiltäkin.

Julkaistu: 26.8.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.