Apu

Onko vaihdevuosien hormonikorvaushoito välttämätön? Apu-klinikka vastaa

Synnytysten- ja naistentautien erikoislääkäri, lääketieteen lisensiaatti

KuvatFotolia
Julkaistu: 9.10.2020

Kysymys:

Olen 57-vuotias terve nainen. Hormonikierukan käyttöikä tuli täyteen, ja koska ehkäisytarvetta ei enää ole, uutta ei asennettu tilalle. Vapauden tunne oli valtava, sillä olen käyttänyt hormoneja ehkäisytarkoituksessa 35 vuoden ajan, raskausjaksot pois lukien. Lääkärit tarjoavat hormonikorvaushoitoa vaihdevuosiin, mutta itse en haluaisi siihen ryhtyä. Olen hoikka, harrastan viikoittain kestävyysliikuntaa ja jumppaa, eikä minulla ole erityisiä oireita. Onko mahdollista elää hyvää elämää ilman hormonikorvaushoitoa, ja voiko vaihdevuosioireisiin vaikuttaa ruokavaliolla, liikunnalla tai hyvillä elämäntavoilla?

Näytä vastaus

Vastaus:

Vaihdevuosilla tarkoitetaan ajanjaksoa, jonka aikana munasarjojen toiminta heikkenee ja lopulta sammuu. Kuukautiset loppuvat keskimäärin 51-vuotiaana, mutta tässä on paljon yksilöllistä vaihtelua.

Puhutaan menopaussista, kun kuukautiset loppuvat kokonaan ja ovat olleet poissa vuoden ajan. Vaihdevuosioireita voi alkaa ilmaantua jo ennen menopaussia munasarjojen munasolujen vähentyessä.

Kun munasolujen kypsyminen loppuu kokonaan, myös kuukautiset loppuvat ja naisen estrogeenitasot jäävät pysyvästi aiempaa matalammalle tasolle.

Yleisimmät vaihdevuosioireet

Kolmelle neljästä vaihdevuosi-ikään tulevista naisista tulee jonkinasteisia vaihdevuosioireita, ja joka viidennellä oireet ovat elämänlaatua oleellisesti haittaavia.

Yleisimpiä oireita ovat kuumat aallot, uniongelmat ja mielialojen vaihtelu. Myös nk. pakkovirtsankarkailua alkaa ilmaantua yhä useammalle. Oireena on tihentynyt virtsaamistarve ja vaikeus ehtiä vessaan ennen kuin virtsantulo alkaa. Estrogeenin puutteesta johtuva emättimen limakalvojen oheneminen altistaa virtsatieinfektioille.

Pahimmillaan vaihdevuosioireet ovat niin haittaavia, että työelämässä selviäminen on vaikeutunut tai ihmissuhteet joutuvat koetukselle.

Milloin hormonikorvaushoito?

Hormonikorvaushoito aloitetaan, mikäli nainen itse kokee tarvitsevansa apua vaihdevuosioireisiinsa eikä aloittamiselle ole vasta-aiheita, joita ovat esimerkiksi sairastettu rintasyöpä tai syvä laskimotukos.

Hoidon aloittamispäätös tehdään aina vasta, kun riskit ja hyödyt on arvioitu huolellisesti.  Tavoitteena on saada vaihdevuosioireet loppumaan. Yleensä tavoite saavutetaan, ja nainen voi jatkaa normaalia elämäänsä ilman haittaavia oireita.

Oireet helpottuvat noin kahden viikon kuluessa hoidon aloituksesta. Etenkin lääkityksen alkuvaiheessa voi ilmaantua rintojen turvotusta ja arkuutta.

Vaihdevuodet ja elintavat

Vaihdevuosien ja niiden jälkeisen ajan terveyteen on mahdollista vaikuttaa elintavoilla, hieman jopa vaihdevuosioireisiin. Vaihdevuosi-iässä nainen voi kokea olevansa ikään kuin tienhaarassa: viimeistään tässä vaiheessa on ryhdyttävä tekemään elämäntapamuutoksia. Ikään liittyy usein monenlaisia elämänmuutoksia, ja kuukautisten loppuminen voi viedä ajatukset elämän rajallisuuteen.

Liikunta on oikein hyvä keino kohottaa itsetuntoa, ja se auttaa myös painon hallinnassa. Liikunnan aloittaminen ei ole liian myöhäistä, mutta liikkuminen kannattaa aloittaa rauhallisesti, jos fyysinen kunto on päässyt vuosien varrella rapistumaan. Oikein ajoitettu liikunta ja ulkoileminen saattavat auttaa myös uniongelmiin.

Ruokavalio ja vaihdevuodet

Ruokavalion tulisi vaihdevuosi-iässä ja sen jälkeen olla samalla tavoin terveellistä kuin missä muussa iässä tahansa sisältäen paljon kuituja, kasviksia ja marjoja sekä vähän tyydyttyneitä rasvoja, sokeria ja suolaa.

Estrogeenitason madaltuminen altistaa osteoporoosille, siksi ruokavaliossa tulisi erityisesti kiinnittää huomiota riittävään kalsiumin ja D-vitamiinin saantiin.

Tupakointi aikaistaa vaihdevuosia ja on riskitekijä erilaisten syöpien lisäksi sydän- ja verisuonisairauksille sekä osteoporoosille. Tupakoinnin lopettaminen on yleensä vaikeaa, mutta vieroittautumista helpottavat hoitomuodot ovat kehittyneet viime aikoina. Apua lääkäreiltä ja sairaanhoitajilta on saatavissa, jos motivaatiota tupakoinnin lopettamiseen löytyy.

Alkoholi ja vaihdevuodet

Alkoholin kohtuukäytölle on vaikea määrittää selkeää rajaa, mutta naisilla riskikäytön rajana pidetään kahta annosta päivässä. Annoksella tarkoitetaan yhtä keskiolutpulloa, lasillista (12 cl) viiniä tai 4 cl väkevää viinaa.

Ikääntymisen myötä elimistön kyky sietää alkoholia heikkenee ja riskiraja laskee. Vaikka alkoholi voi rentouttaa ja tilapäisesti vähentää stressiä, jo 1–2 annosta alkoholia voi vaikuttaa yöunen laatuun heikentävästi.

Tämä kannattaa huomioida, jos kärsii jo muutenkin univaikeuksista. Runsas alkoholinkäyttö lisää myös riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin sekä moniin syöpiin, kuten rintasyöpään. Pitkäaikainen runsas alkoholin käyttö alentaa estrogeenitasoja.

Vaihdevuosista pitäisi pystyä puhumaan lähipiirille avoimesti. Olisi hyvä, että puoliso, lapset, ystävät ja työkaverit tietäisivät, että väsymys tai ailahteleva mieliala johtuvat elimellisestä syystä eli siitä, että munasolut ovat loppuneet.

Seksuaalinen halukkuus

Vaihdevuodet voivat vaikuttaa seksuaaliterveyteen. Seksuaalinen halukkuus voi vähentyä ja kuivat, ohentuneet limakalvot voivat aiheuttaa yhdyntäkipua tai -vaikeuksia. Liukuvoiteiden käyttö voi auttaa yhdynnän onnistumisessa.

Paikallisestrogeeni eli emättimeen laitettavat estrogeenitabletti, -puikko tai -voide tuovat helpotusta ongelmaan, ja sen käyttö on turvallista eikä lisää rintasyöpäriskiä. Syövän sairastaneen kannattaa kuitenkin keskustella paikallishoidon aloittamisesta lääkärin kanssa, jotta hoidoksi valitaan oikeanlainen valmiste.

Parisuhteen hoitaminen ja vaaliminen vaihdevuosi-iässä on erityisen tärkeää, jotta hyvä kommunikaatioyhteys kumppaniin säilyisi ja mahdollisista vaikeuksista olisi helppoa puhua.

Verenpaine ja verensokeri seurantaan

Ja vielä muistutus siitä, että jos on ollut raskaana ja sairastanut raskausdiabetesta tai pre-eklampsian, tulisi viimeistään vaihdevuosi-iässä seurata säännöllisesti verenpaineita ja verensokereitakin mielellään vuosittain.

Ja sitten varsinaiseen kysymykseesi: Vaikuttaa siltä, että nautit hormonittomasta elämästäsi täysillä ilman haittaavia oireita. Kuvauksesi perusteella elintapasi ovat kunnossa, joten näyttää vahvasti siltä, että sinulla on avaimet hyvään elämään ilman hormoneja.

Mikäli haluat lisää tietoa vaihdevuosista, suosittelen kollegani Riina Kataisen vaihdevuosiblogia osoitteessa: https://riinakatainen.fi/blogi/

Päivitetty 9.10. – Ilmestynyt 14.3.2020

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.