Terveys ja hyvinvointi
Onko kuulokkeiden käyttö haitallista kuulolle? Miten pitkään niitä voi turvallisesti käyttää yhtäjaksoisesti?

Kysymys:

Käytän kuulokkeita säännöllisesti kotona ja lisäksi kuuntelen musiikkia muun muassa ulkoillessani. Onko kuulokkeiden käyttö vaarallista kuulolle?

Vastaus:

Kuulokkeilla kuuntelu on nykyään keskeisin melualtistuksen lähde sekä nuorille että aikuisille. Suositus on, että kuulokkeilla kuunneltaisiin yhtäjaksoisesti enintään tunnin ajan. EU:n komission selvityksen perusteella yli tunnin mittainen kuulokkeilla kuuntelu 89 desibelin voimakkuudella vaurioittaa kuuloa noin viiden vuoden kuluessa.

Kuulovaurion syntyyn vaikuttavat yleisesti melun voimakkuus, laatu ja altistuksen kesto. On tärkeä muistaa, ettei melun aiheuttaman kuulovaurion parantamiseen ole keksitty lääketieteellistä hoitokeinoa. Useimmiten kuulonalenema kehittyy vähitellen vuosien kuluessa, ja sitä voi olla vaikea huomata.

Ensimmäinen varoitusmerkki liian kovasta äänentasosta on melualtistusta seuraava tinnitus, joka useimmiten katoaa parin päivän kuluessa. Melutilanteen jälkeen korvat saattavat myös tuntua aroilta ja herkiltä koville äänille. Jos tällaisia oireita esiintyy, on tärkeää antaa kuulon levätä ja palautua rasituksesta. Jos oireet eivät häviä, pitää hakeutua jatkotutkimuksiin korvalääkärille.

Kuulokevalinnalla voi jonkin verran vaikuttaa kuuntelun turvallisuuteen. Nappikuulokkeissa ääni tulee suoraan korvaan lähelle tärykalvoa, mikä lisää kuulonaleneman riskiä puhetaajuuksilla. Kupukuulokkeissa korvan ympärille jää enemmän akustista tilaa, minkä takia ne ovat korville nappikuulokkeita turvallisemmat.

Jos kuulokkeita käyttää ulkona, äänenvoimakkuutta nostaa usein huomaamattaan, jotta ympäristön äänet peittyisivät. Tämä voi olla vaarallista kuulolle. Kupukuulokkeet ja etenkin vastamelukuulokkeet vähentävät ulkoa tulevia ääniä selvästi paremmin kuin nappikuulokkeet.

Kuuloliitto

Kysymyksiin vastasivat asiantuntijat Maarit Honkasola ja Tiina-Maija Leinonen Kuuloliitosta.

Kuuloliitto on sosiaali- ja terveysalan kansalaisjärjestö, jonka toiminnan tavoitteena on kuulovammaisille esteetön ja saavutettava yhteiskunta. Kuuloliitto edistää yhdessä jäsenyhdistystensä kanssa kuulovammaisten asemaa, tuottaa tietoa kuulosta ja kuulovammaisuudesta sekä järjestää monipuolista toimintaa kaikenikäisille.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.