Tuulilasi

Onko ḱäynnistyslukkosylinterin voiteleminen suotavaa?

Tapio Ketonen

Kysymys:

Mitä mieltä olet käynnistyslukkosylinterin voitelemisesta? Voiko sen voidella esim. silikonipohjaisella voiteluaineella. Autossa on ajonestolaite, joka ilmeisesti toimii siten, että syöttää avaimelle jännitettä ja avaimessa oleva siru lähettää koodin lukon ympärillä olevaan antenniin. Missään ei toki vaikuttaisi olevan suositusta tuon voiteluun, mutta voiko se hankaloittaa ajoneston toimintaa? Periaatteessa lukkosylinteri säilyisi kunnossa pidempään voideltuna.

Epäilen, että laite nimenomaan toimii tuolla tavoin, koska sylinterin ympärillä on ns. vastaanotin. Avaimessa itsessään ei ole vaihdettavia paristoja, joten sen on saatava heikko jännite lukosta toimiakseen.

Näytä vastaus

Vastaus:

Ajonesto toimii siten, että lukkopesän ympärillä oleva rengasantenni lähettää signaalin, joka aktivoi avaimenperässä olevan sirun. Samaa kautta siru saa myös tarvitsemansa sähkövirran. Se lähettää koodatun signaalin antennin kautta ajonestolaitteelle. Jos signaali on oikea, ajonesto kytkeytyy pois päältä. Jos signaalia ei tunnisteta, ajonesto pysyy päällä, eikä moottori käynnisty.

Virtalukon kevyt voiteleminen on terveellistä ja jopa suotavaa. Se ei vaikuta ajoneston toimintaan, mutta kuten totesit, lukkosylinteri pysyy paremmassa kunnossa. Liika öljyäminen likaa paikat ja vaatteet.

Julkaistu: 25.8.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.