Apu

Onko hampaiden valkaisusta haittaa? Entä uskaltaako kotivalkaisua kokeilla? Apu-klinikan Pippa Laukka vastaa

KuvatAdobe Stock
Julkaistu: 23.7.2022

Kysymys:

Hampaiden valkaisu on ­suosittua, mutta kuinka usein hampaat voi valkaista turvallisesti? Onko valkaisusta jotakin haittaa? Entä mitä mieltä olet kotivalkaisusta – uskaltaako sitä kokeilla?

Näytä vastaus

Vastaus:

Koska en ole suunterveyden ammattilainen, konsultoin hammaslääkäriä tähän vastaukseen. Hampaiden valkaisu on ­turvallista, kun se tehdään suuhygienistin tai hammaslääkärin vastaanotolla. Hampaiden valkaisu tehdään aina terveeseen suuhun, eli hampaiden tulee olla ehjät ja ikenien terveet ennen valkaisua. Suussa ei saa olla ientulehdusta, reikiä tai hammaskiveä.

Myös ennen kotivalkaisua on hyvä käydä suuhygienistin tai hammaslääkärin tarkastuksessa sekä tarvittaessa paikkaushoidossa ja hammaskiven poistossa, jotta hampaiden valkaisu voidaan tehdä turvallisesti ja tehokkaasti. Hampaiden proteettiset hoitoratkaisut, kuten paikat, sillat ja kruunut, eivät ole este valkaisulle. Valkaisun suunnittelussa tulee kuitenkin ottaa huomioon, että proteettiset osat ­säilyttävät valkaisussa oman värinsä, vaikka muut hampaat vaalentuvat.

Vastaanotolla hampaiden valkaisu ­voidaan toteuttaa tehovalkaisuna tai kevytvalkaisuna. Toimenpide tehdään kertahoitona, joka kestää noin 1–2 tuntia. Vastaanotolla tehtävässä valkaisussa ­lopputulos on nähtävissä heti, kun ­valkaisugeeli on poistettu hampaista.

Kotona tehtävä valkaisukin on turvallista, kunhan se tehdään suunterveyden ammattilaisen ohjeita noudattaen. Kotivalkaisussa käytettävät valkaisugeelit ovat miedompia kuin vastaanotolla käytettävät aineet, minkä takia kotivalkaisuaine vaikuttaa hitaammin. Haluttu lopputulos saavutetaan noin 1–2 viikossa.

Hampaiden valkaisu sopii lähes ­kaikille, mutta sitä ei suositella raskaana oleville eikä alaikäisille. Joskus hampaan oma kiille voi olla niin vaurioitunut, ettei hampaita voi valkaista, mutta yleensä muita esteitä valkaisulle ei ole. Hampaiden ­kiillettä voi vauroittaa esimerkiksi sokeripitoisten juomien runsas nauttiminen.

Hampaiden luonnollista väriä voidaan kirkastaa myös ilman kemiallista käsittelyä. Suuhygienistin tekemä tahna- tai ­soodapuhdistus poistaa hampaan pinnalliset värjäytymät ja kiillottaa hampaiden pinnat. Tällöin ei vaikuteta hampaan rakenteeseen, vaan hampaan pinta ­tehopestään ja hammas kirkastuu.

Hampaiden valkaisu on turvallista uusia aikaisintaan noin vuoden kuluttua. Jos valkaisun tekee esimerkiksi puolen vuoden välein, hampaiden kiille vaurioituu ja reikiä voi tulla herkemmin. Liian usein tehtynä valkaisu kuluttaa ham­paistoa.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.