Tuulilasi

Onko bensiinien energiasisältö jotenkin standartoitu ?

Tapio Ketonen

Kysymys:

Nykyajan bensiinit tuoksuvat täysin erilaisilta kuin 1970 – luvun bensiinit (muistan kyllä). Energiasisältökin on varmasti muuttunut. Jos bensiinit sisältävät vähemmän energiaa / litra, niin bensiiniä tietenkin kuluu litroina enemmän / 100 km. Voidaanko bensiinin koostumusta ja energiasisältöä muutella miten sattuu, entä dieselpolttoaineen ?

Näytä vastaus

Vastaus:

Bensiinin laatu määritellään normissa EN 228, dieselin laatu määritellään normissa EN590. Bensiini koostuu yli sadasta erilaisesta hiilivety-yhdisteestä. Erilaisista raakaöljyistä tislatut bensiinilaadut poikkeavat toisistaan, eikä lämpöarvolle eli energiasisällölle ole olemassa kiinteitä tarkkoja arvoja. Niinpä esimerkiksi tänä vuonna puhuttanut etanolin lisääminen ei ole aiheuttanut käytännössä havaittavaa muutosta kulutuksiin, koska bensiinin energiasisältö vaihtelee muutenkin ja usein enemmän kuin mitä tuo 10 % energiasisällöltään vain 2/3 perusbensiinin energiamäärästä sisältävää etanolia saa aikaan.

Haju varmaankin on muuttunut moneen kertaankin, siihen vaikuttaa merkittävästi myös bensiinille välttämätön lisäaineistus. Se on 70-luvusta muuttunut perin pohjin, tuolloin bensiinissä oli mm. lyijytetraetyyliä nostamassa oktaanilukua eli purituskestävyyttä. Lyijypitoisuus oli jossakin yhden gramman paikkeilla litraa kohti. Nykyisin lyijyä ei ole, sen tehtävän hoitaa etanolipohjainen ETBE.

Julkaistu: 22.9.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.