Apu

Onko Alzheimerin tautiin suositeltu ravintoainevalmiste hintansa väärti? Kiminkinen vastaa

Julkaistu: 5.7.2020

Kysymys:

Miehelläni todettiin Alzheimerin tauti. Hän on 70-vuotias. Lääkäri määräsi Donepezil-lääkettä ja suositteli lisäksi Souvenaid-ravintoainevalmistetta. Se tulee maksamaan yli tuhat euroa vuodessa. Oletko sitä mieltä, että se on hintansa väärti?

Näytä vastaus

Vastaus:

Nykykäsityksen mukaan lääkehoitoa tulee harkita aina, kun muistisairaus todetaan, vaikka sen osuus muistisairaan hoidon sairaudenmittaisessa kokonaisuudessa onkin melko vaatimaton. Lääkkeiden teho on sitä parempi, mitä aiemmin hoitoon päästään.

Vain osa potilaista hyötyy lääkkeistä. Osa ei kykene käyttämään niitä haittavaikutusten vuoksi. Koskaan ei voi olla varma, hyötyykö potilas, ellei lääkitystä kokeile. Toki on sellaisia muistisairauksia, joissa lääkityksestä ei tiedetä olevan hyötyä.

Lääkityksellä pyritään potilaan kognition (korkeammat aivotoiminnot) ja omatoimisuuden ylläpitämiseen, tilan vakiinnuttamiseen ja käytösoireiden lievittämiseen. Ei ole edelleenkään olemassa sellaista lääkettä, joka vaikuttaisi itse tautiprosessiin (aivosolukuolemaan). Miehellesi on aivan oikein aloitettu ”muistilääke” Donepezil. Se on Alzheimerin taudissa ensisijainen valmiste, jonka tarkoituksena on lisätä jäljellä olevien hermosolujen välittäjäainemäärää samaan tapaan kuin dopamiinia käytetään Parkinsonin taudissa.

Lisäravinne Souvenaidin asema on kiistanalainen. Olen ollut perinteisesti hyvin kriittinen suhtautumisessani hoitomuotoihin, joiden tehosta ei vallitse tieteellistä näyttöä, mikä on lääketieteellisen hoidon perusasia.

Kyseinen valmiste sisältää omega-3-rasvahappoja, antioksidantteja ja vitamiineja. Tämänhetkisen tiedon perusteella voidaan varovaisesti sanoa, että sillä saattaa olla vaikutusta tapahtumamuistiin varhaista Alzheimerin tautia sairastavilla. Lievää tai keskivaikeaa Alzheimerin tautia sairastavilla ja tavanomaista lääkehoitoa käyttävillä sillä ei ole saatu vaikutusta tiedonkäsittelytoimintoihin, arkiselviytymiseen eikä yleisvaikutelmaan.

Nykytiedolla Souvenaidista ei ole odotettavissa hyötyä miehesi tapauksessa. Valmisteen suolainen hinta tekee sen käytön erittäin vaikeaksi pienituloisilla. Tämä on asia, jota ylipäänsä karsastan.

Muistisairaan hoito on suuri kokonaisuus, johon kuuluvat hoitosuunnitelma, edunvalvonta, etuudet, kuntoutus, ravitsemus, liikkuminen, oireiden hoito, sairauksien hoito, riittävät avut, tieto ja tuki sekä läheisten tuki. Lääkehoidon ja etenkin lisäravinteiden osuus tässä paletissa on rajallinen.

Kysy terveydestä, avun asiantuntijat vastaavat:

Reijo Laatikainen, ravitsemus

Katja Murtoniemi, naistentaudit

Tapani Kiminkinen, yleislääketiede

Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka

Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.