Tuulilasi

öljynlämpömittarin tai. .

Tapio Ketonen

Kysymys:

Minulla on golf 6. Onko sama millaiset tulpat siihen vaihdan? Millaisia eroja eri hintaisia tullissa on?

Toinen kysymykseni on että mihin kohtaan saisin Caxa-moottoriin kiinni öljynlämpömittarin anturin?tahtoo sellaisen kojelaudan kiinnitettävän mittarin, josta voinSeurata öljynlämpömittarin nousuja.

Näytä vastaus

Vastaus:

Nykyisin sytytystulpat eivät ole kovin kriittinen osa moottorissa. Kun polttoneste ei enää sisällä lyijyä, tulppien kestoikä on kasvanut huomattavasti. Ennen lyijyjäämät muodostivat sähköä johtavan karstan tulppien eristeisiin, ja kipinä pääsi luikkimaan sitä pitkin karkuun.

Myös sytytysjännite on merkittävästi kasvanut elektronisten sytytysjärjestelmien myötä, joten kipinä on paljon voimakkaampi kuin ennen vanhaan. Tämän ansiosta tulpat toimivat suuremmalla kärkivälillä kuin ennen, ja syttyminen on varmempaa. Ennen vanhaan kärkivälin suureneminen sai aikaan sytytyskatkoksia, kun kipinässä ei enää puhti riittänyt hyppäämisene kärkien välillä.

Sytytystulpan kärjet kuluvat käytön myötä. Nykyisin käytetään usein platinakärkitulppia, joissa kuluminen on vähäisempää. Tulppia tarvitsee uusia harvemmn, platinakärkitulpilla päästään jopa 60-100 000 km vaihtoväliin. Lähinnä tähän ne suurimmat erot liittyvät.

Öljynlämpömittari pitäisi saada kiinni siten, että anturi on kosketuksessa vain öljyyn. Erillisen anturin asentaminen menee todennäköisesti hieman hankalaksi, sillä tuossa 1.4 TSI:ssä öljypohja on muistaakseni kevytmetallia. Tosin paremmin varustelluissa kuutos-Gollfeissa on öljynlämpömittari monitoiminäytön yhteydessä, joten voi hyvin olla, että mittarin anturi olisi jo valmiina moottorissa. Joskus on ollut sellaisiakin erillisiä öljynlämpömittareita, joiden anturi on asennettu öljytikun paikalle. En tiedä, olisiko sellaisia vielä jossain saatavissa. 

Yksi ratkaisu voisi olla termoparikaapelin ujuttaminen öljytikun reiän kautta öljytilaan. Katso lisätietoa Googlesta haulla termopari. Mittalanka menee pienestä raosta ja reagoi nopeasti. Tarvitaan vain sopiva mittari, mutta eiköhän sellaisiakin löydy kohtuuhintaan.

Julkaistu: 18.5.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.