Tuulilasi

Öljyn laatu ja kulutus?

Tapio Ketonen

Kysymys:

Tämä asia koskee tuota ikuisuusaihetta eli moottorin öljynkulutusta. Meillä kakkosauton Nissanin 1,8 kone kuluttaa aika lailla runsaasti öljyä. Puolivälissä vaihtoa mennään tikun ylärajasta alarajalle. Netin mukaan ongelma on yleisesti havaittu ja on esitetty epäilyjä, että syy voi olla tehtaalla liiaksi kiristetty vaihteisto joka on “venyttänyt” sylinterin hiukan soikeaksi. Matkaa on tehty vasta 112 tuhatta km.

No, 10 vuotta vanhaan vehkeeseen ei kyllä enää aleta remonttia tekemään joten vaihtoehtoina on lähinnä öljyn lisääminen. Ei tuo sinänsä autoilun kustannuksia hetkauta. Pelkään vain, että rouvani vielä joskus ajaa koneen kuivaksi, jos en muista olla haukkana vahtimassa öjlytikkua.

Olen yrittänyt saada vastausta öljyn laadun vaikutuksesta, mutta aiheesta on vain kaikenlaisia huhuja. Auttaako asiassa siis jäykempi öljy? Onko öljymerkeillä eroa? Nyt käytössä on 5w40, auttaisiko siis eri viskositeetti? Kuuman vai kylmän pään muuttaminen, entä 5w50?

Näytä vastaus

Vastaus:

Nissan teki noihin moottoreihin takuuna remontteja. Yllättäen moottorit porattiin, ja niihin laitettiin uudet männät. Yleensä vastaavat ongelmat on hoidettu vaihtokoneilla, mutta ilmeisesti tuo säästi hieman.

Enpä usko, että viskositeetin muuttaminen vaikuttaa kovin ratkaisevasti öljynkulutukseen, mutta kokeilla toki voi. Varsinkin kesäaikana kylmä pää voisi olla muutakin kuin 5W, onhan kait vielä myynnissä vaikka 20W/50-paksuistakin voiteluainetta.

Ongelmaksi voi muodostua katsastuksessa pakollinen OBD-testi. Liian suuri öljynkulutus voi saada aikaan, ettei testi menekään hyväksytysti läpi, ja katsastuksessa tulee hylkäys. Jos öljyä palaa moottorissa, lambdasäätö säätää eli sopeuttaa seosta, ja jos tuo sopeutusarvo nousee liian suureksi, silloin tulee vikakoodi testilappuun, ja mahdollisesti myös oranssi moottorin vikamerkkivalo alkaa palaa.

Tuohon öljyn tarkistukseen voisi toimia sama keino kuin teltan kamiinan lämmitykseen. Olen kuullut, en sentään itse nähnyt, että siihen on käytetty päiväkirjasysteemiä. Kipinämikko merkkasi aina puuta lisätessään keskisalossa roikkuneeseen vihkoon tekstin “Lisäsin puun kamiinaan kello xx.xx”. Vihkon säännöllinen tarkastaminen piti huolen siitä, että lämpötila säilyi läpi yön tasaisena!

Julkaistu: 19.6.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.